GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ανακηρύχτηκε ο Ιωάννης K. Μαζαράκης – Αινιάν

Αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ανακηρύχτηκε ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης - Αινιάν, υιός του «Καπετάν Ακρίτα» του ...

Αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ανακηρύχτηκε ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης - Αινιάν, υιός του «Καπετάν Ακρίτα» του Μακεδονικού Αγώνα, Κωνσταντίνου Μαζαράκη - Αινιάν, σε ειδική τελετή στην αίθουσα τελετών της ΕΜΣ.

Ειδική μνεία απονεμήθηκε στον αντιναύαρχο ε. α. Κωνσταντίνου Μαζαράκη - Αινιάν, υιό του τιμώμενου και εγγονό του μακεδονομάχου.

Στην ομιλία του ο ενενηνταπεντάχρονος, Ιωάννης Κ. Μαζαράκης - Αινιάν αναφέρθηκε στο ιστορικό, στα αίτια και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη ο μακεδονικός αγώνας (1904-1908), με αφορμή την ίδρυση της βουλγαρικής Εξαρχίας και τη δράση των κομιτάτων στην, υπό Οθωμανική κυριαρχία, τότε, Μακεδονία.

«Είχε δημιουργηθεί στο Ναύπλιο η σχολή, η τοπογραφική υπηρεσία (στρατού) για να φτιάξει χάρτες της Ελλάδας» είπε ο Ι.Κ. Μαζαράκης - Αινιάν και συνέχισε: «Στα σύνορα, λοιπόν, βλέπανε τους χωρικούς που κατατρεγμένοι εδώ και εκεί, να βιώνουν δυσκολίες, να περνάνε εδώ και εκεί και να δημιουργούν κλίμα. Αυτό είναι η απαρχή που έδωσε την ιδέα στους νεώτερους αξιωματικούς που είχε η τοπογραφική υπηρεσία, τον Τσόντο Βάρδα, τον πατέρα μου, τον Μελά να δημιουργήσουν κάτι, να θέλουν να βοηθήσουν τη Μακεδονία».

Ο Ι.Κ. Μαζαράκης αναφέρθηκε στη θητεία του πατέρα του, μετέπειτα «Καπετάν Ακρίτα», Κωνσταντίνου Μαζαράκη - Αινιάν στο προξενείο της Θεσσαλονίκης, με το ψευδώνυμο «Δήμος Στεργιάκης». Γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη ήταν , τότε, ο Λάμπρος Κορομηλάς και μια σειρά νέων στελεχών γύρω του συντόνιζαν τη δράση. Στο εγχείρημα είχε συμβάλει σημαντικά η τοποθέτηση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ Γ' μιας γενιάς νέων και μορφωμένων μητροπολιτών στις μητροπόλεις της Μακεδονίας (Γερμανός Καραβαγγέλης, Χρυσόστομος, κ.α.), με τους οποίους - όπως και με τα κατά τόπους ελληνικά προξενεία- ερχόταν σε επαφή οι εθελοντές που ήθελαν να βοηθήσουν.

«Στο γενικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, όσοι ήθελαν να έρθουν σε επαφή, έμπαιναν από τη μητρόπολη, μέσω μιας μυστικής πόρτας και από εκεί περνούσαν στο χώρο του προξενείου, στο χώρο του σημερινού Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» είπε ο Ι. Κ. Μαζαράκης - Αινιάν.

Ο Ι.Κ Μαζαράκης - Αινιάν αναφέρθηκε και στη δράση του πατέρα του κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, όταν, ως λοχαγός, ανέλαβε τη γενική αρχηγία εθελοντικών σωμάτων, που οποίοι πολέμησαν σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, αλλά και την ανάμιξη του στο «Κίνημα της Εθνικής 'Αμυνας» στη Θεσσαλονίκη, το 1916, ως επιτελάρχης της Μεραρχίας Σερρών.

Τον Ιωάννη Κ. Μαζαράκη προσφώνησε ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Βασίλειος Πάππας, ενώ αναφέρθηκε στη δράση του «Καπετάν Ακρίτα» την εποχή του μακεδονικού αγώνα, αλλά και στη μετέπειτα δραστηριοποίηση του στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Ο γενικός γραμματέας της ΕΜΣ Κωνσταντίνος Χρήστου ανέγνωσε την απόφαση της διοίκησης και το βιογραφικό του τιμώμενου Ι.Κ. Μαζαράκη - Αινιάν.

Ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης - Αινιάν γεννήθηκε το 1923. Είναι απόστρατος αξιωματικός. Υπηρέτησε ως εθελοντής στην ΙΙΙ ελληνική ταξιαρχία «Ρίμινι» και συνδέθηκε με το Συμμαχικό Στρατηγείο στη διάρκεια της κατοχής και αργότερα, ως αξιωματικός, στον εμφύλιο. Το 1962 έγινε νομάρχης Καστοριάς και παραιτήθηκε το 1967. Κατά τη μεταπολίτευση υπηρέτησε σε διάφορες κρατικές θέσεις στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. (πρώην διευθυντής γραφείου τύπου στις Βρυξέλλες 1976-79) και από το 1980 και έπειτα ασχολήθηκε με τη συγγραφή ιστορικών μελετών και βιβλίων, ενώ συμμετέχει στη διοίκηση του Εθνικού Στρατιωτικού Μουσείου, ως γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας της Ελλάδος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση