GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το ηφαίστειο Κρακατόα στην Ινδονησία… κόντυνε 228 μέτρα μετά την έκρηξή του

Το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα, στο οποίο οφείλεται το τσουνάμι που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 400 ανθρώπους την περασμένη ε...

Το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα, στο οποίο οφείλεται το τσουνάμι που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 400 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα στην Ινδονησία, έχει χάσει πάνω από τα δύο τρίτα του ύψους του μετά την έκρηξη που προκάλεσε την καταστροφή, έγινε σήμερα γνωστό από επίσημη πηγή.

Οπτική ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε από την ινδονησιακή Υπηρεσία Ηφαιστειολογίας, κατέληξε σ' αυτό το συμπέρασμα, καθώς το Ανάκ Κρακατόα, που είχε ύψος 338 μέτρα, έχει σήμερα ύψος μόλις 110 μέτρα.

Ένα μέρος του κρατήρα κατέρρευσε στον ωκεανό μετά την έκρηξη, προκαλώντας το τσουνάμι. Η ινδονησιακή Υπηρεσία Ηφαιστειολογίας υπολογίζει πως έπεσαν στη θάλασσα από 150 έως 180 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων και στάχτης.

«Το Ανάκ Κρακατόα είναι τώρα πολύ μικρότερο. Μπορούσε κανείς να παρατηρήσει την κορυφή του από ένα παρατηρητήριο. Τώρα είναι αδύνατον», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Δορυφορικές φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν πριν και μετά την έκρηξη από την ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία, έδειξαν ότι δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα του ηφαιστειογενούς νησιού, στο οποίο βρίσκεται το Ανάκ Κρακατόα, χάθηκαν κάτω από τα κύματα.

Εξάλλου, μια εβδομάδα μετά την τραγωδία, χιλιάδες ινδονήσιοι μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν σήμερα στον περιφέρεια του Παντεγκλάνγκ, που επλήγη περισσότερο, στη μνήμη των θυμάτων του τσουνάμι.

«Προσεύχομαι για τα θύματα, να πάρουν βοήθεια και να οπλιστούν με υπομονή. Προσεύχομαι επίσης να μας βοηθήσει αμέσως η κυβέρνηση στην ανοικοδόμηση, να μας παράσχει ρούχα και τρόφιμα ή τουλάχιστον να μας στηρίξει ηθικά», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ντιάν Ροσντιάνα.

Σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον 426 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη καταστροφή.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή εξαιτίας φόβων για νέο τσουνάμι, καθώς το Ανάκ Κρακατόα συνεχίζει να «βρυχάται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση