GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ: Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί - Πάνω από 400.000 μαθητές λιγότεροι στα σχολεία

Την μεγάλη μείωση του αριθμού των μαθητών στα ελληνικά σχολεία επισήμανε στον Real fm 97.8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο γενικός διε...

Την μεγάλη μείωση του αριθμού των μαθητών στα ελληνικά σχολεία επισήμανε στον Real fm 97.8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας εκτιμώντας ότι «πάνω από 400.000 θα μειωθούν οι μαθητές τα επόμενα χρόνια. Για μία χώρα των 10 εκατομμυρίων, αυτό είναι τεράστιος αριθμός. Η μείωση πληθυσμού είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».
«Έχουμε μπροστά μας μία τεράστια πρόκληση προσαρμογής διότι πλέον ξέρουμε ποιες ήταν οι μειώσεις των γεννήσεων που είχαμε τα τελευταία χρόνια και έτσι μπορούμε να υπολογίσουμε 15 χρόνια μπροστά πόσους μαθητές - φοιτητές θα έχουμε στο σύστημά μας. Η μείωση των μαθητών , σε βάθος χρόνου, είναι πάνω από 400.000. Για μία χώρα των 10 εκατομμυρίων, αυτό είναι τεράστιος αριθμός», δήλωσε ο κ. Βέττας τονίζοντας ότι «η μεγάλη μείωση είχε να κάνει με μείωση αριθμού μαθητών - όχι ελληνικής ιθαγένειας- που ήταν οικογενειών που ζούσαν στην Ελλάδα και μετανάστευσαν προς τα έξω όταν άρχισε η κρίση».
Όπως υποστήριξε ο κ. Βέττας, «το κόστος στο σύστημα που έχουμε δει ως τώρα σαν μείωση πληθυσμού είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η μείωση των γεννήσεων τα τελευταία χρόνια που αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τελείως τον τρόπο που βλέπουμε την εκπαίδευσή μας. Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί».
«Ακόμη και αν κρατήσουμε την ίδια αναλογία διδασκόντων προς μαθητές είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και τις χώρες του ΟΟΣΑ. Αν κρατήσουμε τις ίδιες αναλογίες θα χρειαζόμαστε πολλές χιλιάδες λιγότερους δασκάλους και καθηγητές και αν το μειώναμε ένα στα τρία σχολεία θα έπρεπε να κλείσει. Αν οι προσαρμογές γίνουν άτακτα θα υπάρξει υποβάθμιση της ποιότητας στο σύστημα και σοκ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την ώρα που έχουμε μία από τις πιο ευνοϊκές αναλογίες διδασκόντων προς μαθητές, έχουμε συστηματικά κενά στα σχολεία. Πως γίνεται αυτά τα δύο πράγματα να συνυπάρχουν», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι «είναι πρόβλημα του αύριο. Ακόμη και αν ληφθούν κάποια μέτρα που θα αμβλύνουν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας από εδώ και πέρα. Με κίνητρα θα μπορούσες να είχες μία πιο σοβαρή πολιτική μετανάστευσης ώστε να προσελκύσουμε στην Ελλάδα ανθρώπους από την υπόλοιπη Ευρώπη οι οποίοι σταδιακά θα ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».
Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση