GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας: Έτσι στηρίζουμε τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα - Όλα τα μέτρα

Τη χαρά του που βρίσκεται στα Καλάβρυτα, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του σε μέλη του Αγροτικού ...

Τη χαρά του που βρίσκεται στα Καλάβρυτα, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του σε μέλη του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού της περιοχής.

Γιατί, όπως είπε, είναι ένας τόπος ξεχωριστός, με βαριά ιστορία και παράδοση, και είναι χρέος και τιμή να τον επισκέπτεται.

«Τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, έζησαν μια φρίκη ανείπωτη. Μια φρίκη που έζησε η Ευρώπη και όχι μόνο, στο όνομα μιας απάνθρωπης ιδεολογίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, η Κάνδανος και όλοι οι τόποι μαρτυρίου από το ναζισμό και το φασισμό, είναι η ζωντανή μνήμη της πατρίδας μας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι η διαρκής υπενθύμιση προς όλους τους Έλληνες, να σηκώσουν ανάστημα απέναντι σε αυτούς που εμφανίζονται από τα σκουπίδια της ιστορίας και θέλουν να σπείρουν ξανά το μίσος, τη διχόνοια και το ρατσισμό», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Βρίσκομαι στα Καλάβρυτα για να μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο του τόπου και ιδιαίτερα για το αύριο των ανθρώπων που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία».

«Σήμερα που βάζουμε τα θεμέλια του νέου παραγωγικού μοντέλου, η ενθάρρυνση νέων συνεταιριστικών εγχειρημάτων και η ενίσχυση των υπαρχόντων, είναι για μας προτεραιότητα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε, «η Ελλάδα δεν μπορεί άλλο να επιτρέπει την υποβάθμιση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Δεν γίνεται να αφήνονται στην τύχη τους τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Δεν γίνεται να αφήνονται έρμαιο μεγάλων συμφερόντων οι μικροί παραγωγοί. Δεν γίνεται να κινούμαστε χωρίς μια εθνική στρατηγική στοχευμένης ενίσχυσης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής».

Τα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας

Η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα τα τελευταία 3,5 χρόνια, ειδικά στον τομέα της κτηνοτροφίας στον οποίο ειδικεύεστε, είπε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε συγκεκριμένα:

- νομοθέτησε το 2016 το συνεταιριστικό νόμο ώστε τόσο οι υφιστάμενοι συνεταιρισμοί να ανταπεξέλθουν στην κρίση και να ανασυνταχθούν ξανά σε υγιή βάση αλλά και να ευνοηθεί η δημιουργία νέων συνεταιρισμών

- νομοθέτησε το 2017 την υποχρέωση πληρωμής εντός 60 ημερών για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα ανάμεσα σε αυτά και τα γαλακτοκομικά αλλά και το ελληνικό σήμα στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας

- διεύρυνε και αύξησε ήδη από το 2016 την ενίσχυση - συνδέοντάς την με την παραγωγή - των ζωοτροφών, στοχεύοντας ακριβώς στην ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας

- έβαλε σε τάξη της πληρωμές ενισχύσεων και προγραμμάτων, όπως και η Βιολογική Κτηνοτροφία

- προχώρησε στις ενέργειες για την ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο φρέσκο γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος. Μέσα από τη στενή συνεργασία Υπηρεσιών με ελεγκτικές αρμοδιότητες άλλων Υπουργείων η οποία ήδη αποδεικνύεται ότι είναι καθοριστική για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

Μείωση εισφορών

«Σήμερα, που η χώρα είναι πλέον απαλλαγμένη από το βραχνά που κράτησε 8 χρόνια, οι δυνατότητές μας είναι πολύ μεγαλύτερες για έμπρακτη στήριξη στον αγροτικό κόσμο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Είπε, συγκεκριμένα, ότι μέσα στο Νοέμβριο προχώρησε:

- στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12%. Δηλαδή για παράδειγμα κάποιος που έχει εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα το 2019. Είναι ένα άμεσο σημαντικό βήμα στήριξης.

- Επίσης προχωρήσαμε στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες μας.

Ενισχύοντας τους συνεταιρισμένους αγρότες και κτηνοτρόφους, ωθούμε τη διάθεση των προϊόντων μέσα από τα συνεργατικά σχήματα και αποθαρρύνουμε το μέχρι τώρα διογκούμενο φαινόμενο της διάθεσης μεγάλου όγκου της παραγωγής εκτός συνεταιριστικών σχημάτων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, άμεσα και μέχρι τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα υλοποιήσει:

- Την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας (De Minimis) προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ύψους 42 εκατ. σε κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών. Η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και σύντομα θα δημοσιευτεί. Η ενίσχυση αυτή αφορά περίπου 40.000-45.000 παραγωγούς και για κάθε επιχείρηση που έχει 200 αιγοπρόβατα η ενίσχυση θα είναι 1.000 ευρώ.

- Η οικονομική ενίσχυση θα έχει καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για τις αιτήσεις 2018.

Μάλιστα, η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την πρόσκληση, προκειμένου να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

Η δημόσια δαπάνη, λοιπόν, έχει διαμορφωθεί στα 247 εκατ. ευρώ, και κατανέμεται: Για τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές, στα 158 εκατομμύρια και για τις μη ορεινές, στα 89 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση οργανώνει ακόμη:

- Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, που προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών και ενίσχυση της διαφάνειας, με στόχο την ένταξη στο καθεστώς αδειοδότησης του συνόλου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

- Την υποστήριξη του Ελληνικού γιαουρτιού, για το οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναλαμβάνει άμεσα την σύνταξη φακέλου υποστήριξης της κατοχύρωσής του ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

- Τη διάθεση ποσοτήτων τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε δημόσια ιδρύματα. Μία ενέργεια η οποία αποτελεί και αίτημα των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της κυβέρνησης είναι να εξετασθεί η δυνατότητα διάθεσης φέτας και γραβιέρας μέσω:

α) των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία

β) της σίτισης των μεταναστών

γ) της επισιτιστικής βοήθειας σε απόρους μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ).

«Και η βούληση μας είναι αυτά να προέρχονται αποκλειστικά από αγροτικούς συνεταιρισμούς που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση