GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παυλόπουλος: Σημαντικό το έργο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Την ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που αποτελεί τον απολογισμό των πεπραγμένων της...

Την ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που αποτελεί τον απολογισμό των πεπραγμένων της για το 2017, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο επικεφαλής της Αρχής, Κωνσταντίνος Μενουδάκος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τα μέλη και τους εργαζομένους της Επιτροπής και σημείωσε ότι το 2018 είναι μια χρονιά ορόσημο για την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καθώς είκοσι χρόνια μετά, έχει πλήρως προσαρμοσθεί και η ελληνική νομοθεσία στα διεθνή και στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Από την 1.1.2019 θα υπάρχει πια ένας «ενιαίος χώρος» για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Σημείωσε ότι είναι σημαντική η δουλειά που κάνει η Αρχή για να ενημερωθεί ο κόσμος, είτε τα φυσικά είτε τα νομικά πρόσωπα, ως προς στις ευθύνες που έχει καθένας για την προστασία αυτών των δεδομένων, που είναι τόσο σημαντικά για την προστασία της αξίας και της προσωπικότητας του ανθρώπου. Προσέθεσε ότι οι περιλήψεις των αποφάσεων τις οποίες λαμβάνει η Αρχή είναι «εξαιρετικά χρήσιμες και για τον απλό άνθρωπο, πολύ περισσότερο για τα δικαστήρια, για τον νομικό κόσμο, ο οποίος χειρίζεται τα ζητήματα αυτά».

Ο κ. Μενουδάκος από την πλευρά του αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για «το σταθερό ενδιαφέρον του στην προώθηση της αποστολής της Αρχής», ανέφερε ότι η έκθεση την οποία παρέδωσε αποτυπώνει το έργο που υλοποιήθηκε σε όλους τους τομείς παρέμβασής της, στο πλαίσιο της αποστολής που της έχει αναθέσει η Πολιτεία, καθώς και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνεργασίες της.

Σημείωσε ότι το 2017 ήταν μια χρονιά κομβικής σημασίας για την Αρχή: ήταν το έτος, κατά το οποίο συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργίας και ταυτοχρόνως, η τελευταία χρονιά που ολοκληρώθηκε υπό το καθεστώς της πρώτης ενωσιακής νομοθεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων, που θεσπίστηκε το 1995. Πλέον από τις 25 Μαΐου άρχισε να εφαρμόζεται το νέο ευρωπαϊκό νομοθέτημα, ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων, με τον οποίο ενισχύονται τα υφιστάμενα ατομικά δικαιώματα, ενώ παράλληλα κατοχυρώνονται και νέα.

Σημείωσε ακόμη ότι η Αρχή κατέβαλε προσπάθεια και πέτυχε να επιτελέσει με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο το έργο της ενημέρωσης των «υποκειμένων των δεδομένων» και των «υπευθύνων επεξεργασίας» σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, αντίστοιχα, σύμφωνα με το ισχύον, κατά το 2017, νομοθετικό πλαίσιο.

Υπογράμμισε ότι η Αρχή όφειλε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αυτές εξαιρετικά αποδυναμωμένη από άποψη προσωπικού και υποδομών πληροφορικής και δικτύων αλλά χάρις στην ένταση, όμως, των προσπαθειών του προσωπικού της, βελτίωσε περαιτέρω την αποτελεσματικότητά της.

Τέλος ανέφερε ότι είναι αναγκαία η ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Αρχής και η αύξηση των διατιθεμένων πιστώσεων, στο πλαίσιο φυσικά των υφιστάμενων δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση