GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πέθανε ο σπουδαίος Μίνωας Ζομπανάκης

Μία κορυφαία προσωπικότητα διεθνώς, στον χώρο της οικονομίας, ο Μίνωας Ζομπανάκης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Γεννηθείς στα Χαν...

Μία κορυφαία προσωπικότητα διεθνώς, στον χώρο της οικονομίας, ο Μίνωας Ζομπανάκης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.
Γεννηθείς στα Χανιά το 1926, ο Ζομπανάκης θεωρήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους οικονομολόγους στον κόσμο, με κορυφαία στιγμή, την επινόηση, του επιτοκίου «Libor», που έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη μορφή δανεισμού.
Ο κ.Ζομπανάκης είχε καταγωγή από τις Καλύβες Αποκορώνου, και τα τελευταία χρόνια μοίραζε το χρόνο του μεταξύ της Αθήνας και των Χανίων.
Ο Μίνως Ζομπανάκης, ο οποίος αρνήθηκε να γίνει πρωθυπουργός όταν του το πρότεινε η χούντα των συνταγματαρχών και υπήρξε άτυπος και άμισθος σύμβουλος όλων των μεταπολεμικών ελληνικών κυβερνήσεων – συνομιλητής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πιο πρόσφατα -, ξεχώρισε στο διεθνές τραπεζικό στερέωμα με τις μεγάλες επιτυχίες του, συνεργαζόμενος, μεταξύ άλλων, στενά με μέλη της βασιλικής δυναστείας της Σαουδικής Αραβίας, με τον σάχη του Ιράν αλλά και με τον μεγαλοτραπεζίτη Τζέικομπ Ρότσιλντ.
Όπως ανέφερε παλιότερο δημοσίευμα στο "Βήμα", ο Τζέιμς Γούλφενσον, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας (1995-2005), έχει εξάρει την ιδιαιτερότητα της προσωπικότητας και της συμβολής του: «Ο Μίνως Ζομπανάκης βίωσε αλλά και υπήρξε μέρος των μεγαλύτερων ιστορικών αλλαγών στις χρηματαγορές. Είναι ένας θρύλος όχι μόνο λόγω των δεξιοτήτων του στα χρηματοοικονομικά αλλά και λόγω του ότι, όντας Ελληνας, είναι μία από τις λιγοστές παγκόσμιες προσωπικότητες που έχουν διαμορφώσει το διεθνές σύστημα χρηματαγορών».
Ο Μίνως Ζομπανάκης συνήθιζε να λέει οτιι «ο υπερβολικός πλούτος είναι κατάρα που δεν σου επιτρέπει να χαρείς τα όμορφα πράγματα στη ζωή». Τον Απρίλιο του 2010, η Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ ίδρυσε την έδρα που φέρει το όνομα του Μίνωος Ζομπανάκη, σκοπός της οποίας είναι η έρευνα της «αρχιτεκτονικής του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι τρόποι βελτίωσής του».
Συλλυπητήρια ανακοίνωση
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ) , εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση για το χαμό του σπουδαίου Μίνωα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του, κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος εκφράζουν την θλίψη τους για την απώλεια του Μίνωα Ζομπανάκη, ο οποίος υπήρξε από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της παγκόσμιας τραπεζικής βιομηχανίας.
Εκφράζουν, επίσης, τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στον γιο του κ. Κωστή Ζομπανάκη και στην υπόλοιπη οικογένεια του εκλιπόντος.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση