GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Έφυγε" από τη ζωή η Χρυσούλα Γιαταγάνα

Απεβίωσε την Κυριακή, σε ηλικία 74 ετών, η πρώην εισαγγελέας και πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, νικημένη από τη...

Απεβίωσε την Κυριακή, σε ηλικία 74 ετών, η πρώην εισαγγελέας και πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, νικημένη από την επάρατη νόσο.

Υπήρξε πρότυπο επαγγελματικής ακεραιότητας και έδωσε μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο σωφρονιστικό σύστημα. Γεννήθηκε στην Κηφισιά στις 9 Μαΐου 1944. Ήταν μητέρα δύο παιδιών. Κατείχε πτυχίο Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο (Τομέας Συνταγματικού, Διοικητικού, Ευρωπαϊκού και Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου) και στο Ποινικό Δίκαιο – Ποινική Δικονομία – Εγκληματολογία στο Τμήμα της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ήταν επί 14 έτη εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Από το 2002 έως το 2010 διετέλεσε δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ενώ το 2012 εξελέγη βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ως εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε ζητήσει να γίνει η μεγάλη έρευνα για τα τεκταινόμενα στις φυλακές του Γεντί Κουλέ την περίοδο 1984 - 1986, αλλά και για τις σχέσεις ανάμεσα στη διοίκηση των φυλακών, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους κρατουμένους.

Οι καταγγελίες τότε ήταν πολλές και με την έρευνα της όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν, αλλά η ίδια αποκάλυψε διακίνηση ναρκωτικών μέσα στις φυλακές, παρότι, όπως είχε δηλώσει, είχε εντολή να το «κουκουλώσει». Μάλιστα, με τις αποκαλύψεις της συνέβαλε στο οριστικό κλείσιμο των φυλακών στο Επταπύργιο το 1989. Το 2018 εκδόθηκε το βιβλίο της με τίτλο «Γεντί Κουλέ: Η απολογία», στο οποίο, με τη μορφή μυθιστορήματος, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τον αγώνα που έδωσε για να αποκαλυφθεί το κύκλωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση