GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μάθιου Πάλμερ: ΗΠΑ και Ελλάδα ενισχύουν και εμβαθύνουν τη συνεργασία τους

Ουάσιγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα Την στρατηγική απόφαση των ΗΠΑ να αναδείξει την Ελλάδα ως έναν ιδανικό εταίρο για την Ουάσιγκτον ...

Ουάσιγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα

Την στρατηγική απόφαση των ΗΠΑ να αναδείξει την Ελλάδα ως έναν ιδανικό εταίρο για την Ουάσιγκτον επισήμανε ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ ο οποίος σε συνέντευξη του στο real.gr και τον ΑΝΤ1 τόνισε, με αφορμή την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα, ότι οι δύο χώρες ενισχύουν και εμβαθύνουν την συνεργασία τους στην ευρύτερη περιοχή.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Την Πέμπτη ξεκινά ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Τι σηματοδοτεί αυτός ο διάλογος και ποια είναι η σημασία τoυ;

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν ένα ευρύ και βαθύ φάσμα κοινών συμφερόντων. Είναι μια ευκαιρία για τις κυβερνήσεις των δυο χωρών να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή και τον κόσμο και να δουλέψουν πάνω σε διαφορετικούς τομείς όπου θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε την ήδη εξαιρετική και ισχυρή συνεργασία μας”.

- Αναμένεται να υπογράφουν συμφωνίες σε κάποιους τομείς;

“Πρόκειται περισσότερο για μια ευκαιρία να διερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να εμβαθύνουμε μια σχέση που θα βοηθούσε να προωθηθούν τα ελληνοαμερικανικά συμφέροντα. Δεν περιμένω λοιπόν να προκύψει κάποια γραπτή συμφωνία. Πρόκειται περισσότερο για ένα μέρος ενός διαχρονικότερου διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα και μια αναγνώριση για τα κοινά ενδιαφέροντά μας”.

- Ποια θα είναι η μορφή και η διαδικασία του στρατηγικού διαλόγου;

“Η μορφή αυτού του στρατηγικού διαλόγου περιλαμβάνει την συνάντηση ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, προκειμένου συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, στο πλαίσιο μιας ευρείας ατζέντας, αξιοποιώντας την ευκαιρία να εμβαθύνουν σε αυτά τα θέματα και να εργαστούν ούτως ώστε να βρουν τους τομείς εκείνους που προσφέρονται για μια ακόμη βαθύτερη συνεργασία”.

- Ενέργεια και Άμυνα είναι ψηλά στην ατζέντα;

“Η ενέργεια είναι ένας τομέας όπου οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν αξιοσημείωτα κοινά συμφέροντα. Μας ενδιαφέρει να βρούμε τρόπους συνεργασίας για να προωθήσουμε την ενεργειακή διαφοροποίηση στη Νότια Ευρώπη αλλά και φόρμουλα ούτως ώστε οι δυο χώρες να συνεργαστούν ούτως ώστε να ωθήσουν την περιοχή, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, σε ένα μέλλον βιώσιμης ενέργειας”.

-Για θέματα Άμυνας; Υπάρχει μια συζήτηση για την δημιουργία νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα.

“Δεν έχω κάτι να πω για νέα στρατιωτική βάση στην Ελλάδα, αλλά η Άμυνα είναι ένας τομέας που οι δυο χώρες έχουν στενή συνεργασία και θα συνεχίσουν να έχουν”.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση