GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μετά τον ελληνικό γύρο και το ανωγειανό οφτό πάει ...Ευρώπη

Μετά τον ελληνικό γύρο, έρχεται το περίφημο ανωγειανό οφτό Κρήτης, να αποτελέσει τη δεύτερη προσπάθεια αυτού του είδους για να ενταχθεί σ...

Μετά τον ελληνικό γύρο, έρχεται το περίφημο ανωγειανό οφτό Κρήτης, να αποτελέσει τη δεύτερη προσπάθεια αυτού του είδους για να ενταχθεί στα προϊόντα που είναι χαρακτηρισμένο ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ).
Έπειτα από σκέψη, που ωρίμασε τον τελευταίο χρόνο και με αφορμή το συνέδριο της Περιφέρειας Κρήτης για τις γεωγραφικές ενδείξεις των προϊόντων ως πνευματική ιδιοκτησία της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, ξεκινάει η εκστρατεία για την κατοχύρωση του ονόματος του ανωγειανού οφτού.
Η σκέψη αυτή υπήρχε στο μυαλό των Ανωγειανών, καθώς η εν λόγω τεχνική ψησίματος, ξεκίνησε από τον συγκεκριμένο τόπο, από τους βοσκούς των Ανωγείων. Και έπειτα επεκτάθηκε στην υπόλοιπη Κρήτη.
Σε αυτή την προσπάθεια, αρωγός είναι η Περιφέρεια Κρήτης. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές με καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης και ερευνητές του ΙΤΕ, προκειμένου να γίνουν τα βήματα εκείνα, να αξιολογηθούν τα δεδομένα και να καταρτισθεί ένας άρτιος φάκελος. Πρωτεργάτης της κίνησης αυτής είναι ο αντιδήμαρχος Ανωγείων και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης, Βασίλης Σμπώκος.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, μιλώντας στο ekriti.gr επιθυμία όλων είναι η πιστοποίηση του φημισμένου εδέσματος των Ανωγείων. Σύμφωνα με τον κ. Σμπώκο γίνονται ενέργειες για να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία του φακέλου που θα πιστοποιεί το Ανωγειανό οφτό ως προϊόν ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα)».
«Η πιστοποίηση του ιδιαίτερου αυτού προϊόντος του τόπου μας είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για το ίδιο το προϊόν και για τα Ανώγεια κατ΄επέκταση».
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τις επαφές και τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων θα καταρτισθεί ο φάκελος που θα αποσταλεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκεί θα γίνει μια νέα αξιολόγηση και ο φάκελος αυτός θα αποσταλεί τελικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει η ίδια εν τέλει, αν θα χαρακτηρίσει το ανωγειανό οφτό Κρήτης, ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ).
Αν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τότε το ανωγειανό οφτό, θα αποκτήσει τη μεγαλύτερη δυνατή αναγνώριση, με πολλαπλά οφέλη για τους κτηνοτρόφους, αλλά και την τοπική Οικονομία γενικότερα.
Πηγή: ekriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση