GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πέθανε ο Θέμης Μαρίνος - Ο ήρωας που ανατίναξε τη γέφυρα του Γοργοπόταμου

Μέλος της Βρετανικής Συμμαχικής Αποστολής (BLO) κατά τη διάρκεια της κατοχής και συγγραφέας ιστορικών βιβλίων για την Εθνική Αντίσταση στ...

Μέλος της Βρετανικής Συμμαχικής Αποστολής (BLO) κατά τη διάρκεια της κατοχής και συγγραφέας ιστορικών βιβλίων για την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα ήταν ο ήρωας Θέμης Μαρίνος, που μαζί με αντάρτες και συμμάχους ανατίναξε τη γέφυρα του Γοργοπόταμου, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 101 ετών.
Είχε πολεμήσει το 1940 – 41 στο Ελληνοαλβανικό Μέτωπο και στη Μάχη της Κρήτης ως έφεδρος αξιωματικός. Συνελήφθη από το στρατό της Γερμανίας και αφού δραπέτευσε συνεργάστηκε με την Αντίσταση στο νομό Ρεθύμνου. Αργότερα διέφυγε στην Αίγυπτο με υποβρύχιο και κατατάχθηκε στην 1η Ελληνική Ταξιαρχία. Αποσπάστηκε από τον Πρίγκιπα Πέτρο στο βρετανικό Κέντρο Ειδικής Εκπαιδεύσεως στην Παλαιστίνη όπου και εκπαιδεύτηκε.
Το Σεπτέμβριο του 1942 προσγειώθηκε μαζί με Βρετανούς, ως μέλος της βρετανικής ομάδας αλεξιπτωτιστών στην Ελλάδα και ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοπόταμου, με τη βοήθεια δύο μεγάλων αντιστασιακών οργανώσεων ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ, διακόπτοντας τον εφοδιασμό των Γερμανών στη Βόρεια Αφρική. Παρέμεινε στην Ελλάδα ως σύνδεσμος του Γενικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής.
Τον Ιούλιο του 1943, με την απόβαση των συμμάχων στη Σικελία κατεύθυνε τις επιχειρήσεις παραπλανήσεως και δολιοφθοράς κατά του Άξονα στην Αιτωλο-Ακαρνανία, παίρνοντας μέρος στις ανατινάξεις των γεφυρών από το Μακρυνόρος ως την Άρτα και συγκεκριμένα τις Αννίνου, Κομποτίου, Αγ. Νικολάου και Ζούτου. Τον Ιανουάριο 1944, επέστρεψε στην Αίγυπτο και από εκεί στα Επτάνησα για να αναλάβει νέα αποστολή με διαταγή του Γενικού Στρατηγείου στα νησιά του Ιονίου, όπου οργάνωσε και διοίκησε το μυστικό δίκτυο πληροφοριών και δολιοφθορών μέχρι τον Νοέμβριο του 1944.
Πηγή: ant1news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση