GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Deutsche Welle: Μηδαμινές οι επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία στην Ελλάδα

Η Άνγκελα Μέρκελ από την αρχή του προβλήματος της προσφυγικής κρίσης που έπληξε και τη Γερμανία, ήθελε μια συνολική ευρωπαϊκή λύση. Προσω...

Η Άνγκελα Μέρκελ από την αρχή του προβλήματος της προσφυγικής κρίσης που έπληξε και τη Γερμανία, ήθελε μια συνολική ευρωπαϊκή λύση. Προσωρινά τη βρήκε σε διμερείς συμφωνίες με χώρες που δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές βάσει του άρθρου 36 του Κανονισμού του Δουβλίνου. Τα στοιχεία όμως είναι απογοητευτικά.
Τον Αύγουστο του 2017 υπεγράφη η διμερής συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πάρει πίσω 1500 πρόσφυγες, που έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα.  Αντ΄ αυτού η γερμανική πλευρά υποσχέθηκε ότι στο πλαίσιο της επανένωσης των οικογενειών θα δέχονταν από την Ελλάδα 2.900 πρόσφυγες.
Τελικά, από τον Ιούλιο μέχρι τέλη Νοεμβρίου η Ελλάδα δέχτηκε μόνο 4 πρόσφυγες σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. Μέσα στο Δεκέμβριο προστέθηκαν άλλοι 3 από το Ιράκ.
Από την Ισπανία,που υπήρξε επίσης διμερής συμφωνία, δεν επαναπροωθήθηκε ούτε ένας πρόσφυγας.
Η πρώτη επαναπρόωθηση προς την Ελλάδα από τη Γερμανία έγινε στο τέλος Αυγούστου. Πρόκειται για έναν 22χρονο Πακιστανό, οποίος συνελήφθη μέσα στο τραίνο από το Κουφστάιν προς το Ροζενχάιμ. Είχε κάνει αίτηση ασύλου το 2017 στην Ελλάδα, όπως διαπίστωσαν οι Γερμανοί αστυνομικοί από τα δακτυλικά του αποτυπώματα στο σύστημα δεδομένων Eurodac. Ο Πακιστανός μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο του Μονάχου και στη συνέχεια στην Ελλάδα.
Από γερμανικής πλευράς τους πρώτους έντεκα μήνες η χώρα δέχθηκε από την Ελλάδα 3.409 πρόσφυγες βάσει των διαδικασιών του Δουβλίνου. Ανάμεσα σε αυτούς και 345 πρόσφυγες στο πλαίσιο της επανένωσης των οικογενειών που αποτελεί το γερμανικό «αντίδωρο» της διμερούς συμφωνίας. Γενικότερα πάντως η γερμανική πλευρά ανεβάζει στους 90 κατά μέσον όρο τους πρόσφυγες που έρχονται αυτήν την εποχή καθημερινά στα νησιά. Στην Μόρια έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα αποσυμφόρησης, η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Σάμο.
Η συμφωνία Γερμανίας –Ελλάδας θα εφαρμοστεί και του χρόνου, αν και για την ελληνική πλευρά στόχος δεν είναι λύσεις αποσπασματικές και προσωρινές σε διμερές επίπεδο, αλλά η εξεύρεση ευρωπαϊκού μηχανισμού ανακατανομής των προσφύγων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σε συνέντευξη σε εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke τόνισε την αναγκαιότητα συμφωνίας για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασύλου τον επόμενο χρόνο, που θα αντιμετωπίζει μελλοντικές κρίσεις. «Όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν ευθύνη να σταματήσουν το θάνατο ανθρώπων στην θάλασσα».
ΠΗΓΗ: dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση