GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Obamacare ξανά στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών

Οι Δημοκρατικοί δεσμεύθηκαν να προσβάλουν την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή του Τέξας που έκρινε αντισυνταγματικό το σύστημα υγειο...

Οι Δημοκρατικοί δεσμεύθηκαν να προσβάλουν την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή του Τέξας που έκρινε αντισυνταγματικό το σύστημα υγειονομικής ασφάλισης που εισήγαγε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μία απόφαση που ενθουσίασε τον Ντόναλντ Τραμπ, φανατικό πολέμιο του συστήματος που επέτρεψε την ασφάλιση πολλών εκατομμυρίων Αμερικανών.

Εν μέσω των πανηγυρισμών του Τραμπ μέσω του Twitter, ο Λευκός Οίκος έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι ο νόμος Ομπάμα παραμένει σε ισχύ, αφού η απόφαση θα εφεσιβληθεί μέχρι και ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την απόφαση που θα λάβουν οι εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Πέντε από τους εννέα δικαστές είχαν πάρει θέση το 2012, σε άλλη υπόθεση, υπέρ του Obamacare. Και αυτοί οι πέντε δικαστές διατηρούν τις θέσεις τους στο ύπατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο εμβληματικός νόμος της προεδρίας Ομπάμα θεσπίσθηκε το 2010 και έδωσε πρόσβαση στην ασφάλιση υγείας σε 20 εκατομμύρια Αμερικανών.

Από την έλευσή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποξηλώσει το μισητό στους Ρεπουμπλικανούς Obamacare.

Το 2017 ο Τραμπ υπέστη επώδυνη ήττα στο Κογκρέσο, όταν η προσπάθειά του να διαλύσει το Obamacare απέτυχε παρά τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία. Τότε, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, ήδη καταβεβλημένος από την ασθένειά του, έγραψε ιστορία όταν πήγε στο Κονγκρέσο για να καταψηφίσει με τη χαρακτηριστική κίνηση του δείκτη του χεριού προς τα κάτω την ακύρωση του νόμου που επεδίωκαν οι Ρεπουμπλικανοί. Έκτοτε, προσπαθούν αδιάκοπα με φορολογικά μέτρα ή με προσφυγές στη δικαιοσύνη να στερήσουν εκατομμύρια Αμερικανών από την υγειονομική κάλυψη.

Η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή του Τέξας είναι καρπός αυτών των αδιάκοπων προσπαθειών.

Οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν την επίθεση των Ρεπουμπλικανών κατά του συστήματος υγείας και ανακοίνωσαν ότι θα εφεσιβάλουν αμέσως την απόφαση.

Για τον επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, «εάν αυτή η φρικτή απόφαση διατηρηθεί από τα ανώτερα δικαστήρια, θα πρόκειται για καταστροφή για δεκάδες εκατομμύρια αμερικανικών οικογενειών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση