GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Ξανθός για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον οικογενειακό γιατρό

Στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού που υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σ...

Στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού που υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.
“Αυτός είναι ένας νέος θεσμός, ο οποίος τώρα ξεκινάει στη χώρα δεν υπήρχε ποτέ, είναι ένας θεσμός που σε όλα τα σοβαρά συστήματα υγείας ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη υπάρχει και ο οποίος αναπτύσσεται σταδιακά. Ήταν ανθρωπίνως αδύνατον, και μάλιστα με δεδομένο ότι έχουμε ένα έλλειμμα διαθέσιμων γιατρών στη χώρα λόγω του brain drain, δεν μπορούσαμε σε ένα χρόνο να έχουμε την επάρκεια οικογενειακών γιατρών που χρειαζόμαστε. Άρα, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σταδιακά, θα είμαστε συνεχώς σε ανοικτές προσκλήσεις είτε για γιατρούς που θα στελεχώσουν τις όποιες μονάδες υγείας, είτε για συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακούς γιατρούς. Προφανώς δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση, όσοι δεν έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό από 1/1/2019 να έχουν προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες, να ταλαιπωρούνται και να επιβαρύνονται οικονομικά”, δήλωσε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:
“Έχουμε 1.150.000 εγγεγραμμένους πολίτες στον οικογενειακό γιατρό και έχουμε και 450.000 αιτήσεις στις οποίες μένει να γίνει η τελική αποδοχή του αιτήματος από τους διαθέσιμους οικογενειακούς γιατρούς. Όσοι έχουν τον οικογενειακό γιατρό θα μπορούν να αξιοποιούν ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των αναγκών και των προβλημάτων υγείας τους. Ο οικογενειακός γιατρός είναι ένας σύμβουλος και ένας άνθρωπος ο οποίος διασφαλίζει ολοκληρωμένη φροντίδα και δεν είναι κάποιος ο οποίος θέλει να κλείσει την πόρτα στον πολίτη για την πρόσβαση του στο σύστημα υγείας. Οι υπόλοιποι πολίτες θα συνεχίζουν να εξυπηρετούνται από 1/1/2019 όπως γινόταν μέχρι τώρα, δεν αλλάζει κάτι”.
“Οργανώνουμε τώρα ένα σύστημα κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίες θα είναι διασυνδεδεμένες με κάποια Κέντρα Υγείας της υπαίθρου και θα μπορούν να παρέχουν φροντίδα μέσα από μία διατομεακή ομάδα έτσι ώστε να απευθύνεται σε πληθυσμό ηλικιωμένων κυρίως ανθρώπων που ζουν σε απομακρυσμένα μέρη και έχουν δυσκολίες μετακίνησης και εύκολης πρόσβασης” σημείωσε ο υπουργός Υγείας αναφέροντας ότι “ο νέος θεσμός, οι τοπικές μονάδες υγείας που αναπτύσσουμε σιγά - σιγά, είναι 101 σε όλη την χώρα, αφορούν κυρίως τον αστικό πληθυσμό... Προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα κίνητρο οικονομικό για τους γιατρούς που θα στελεχώσουν, με σχέση όμως πλήρους απασχόλησης στις τοπικές μονάδες. Για τους συμβεβλημένους αλλάξαμε ένα κατά την άποψη μας απολύτως χρεοκοπημένο και αναποτελεσματικό σύστημα των 200 επισκέψεων το μήνα... Εμείς καταργήσαμε αυτό το σύστημα από 1η Αυγούστου και πάμε τώρα σε ένα νέο μοντέλο όπου έχουμε δέσμευση χρόνου”.
“Για έναν πολίτη που δεν έχει δηλώσει οικογενειακό γιατρό δεν αλλάζει τίποτα. Θα μπορεί να γράφει τα φάρμακά του, να κάνει τις εξετάσεις του, να εξυπηρετείται όπως και μέχρι σήμερα” τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση