GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μειώθηκαν τα χρέη του δημοσίου προς τρίτους

Ζήτημα απομείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς προμηθευτές του διαπιστώνεται καθώς αν και τον Νοέμβριο το Δημόσιο πλήρωσε ...

Ζήτημα απομείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς προμηθευτές του διαπιστώνεται καθώς αν και τον Νοέμβριο το Δημόσιο πλήρωσε 225 εκατ. ευρώ, το σύνολο των χρεών μειώθηκε μόλις κατά 12 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.
Τα πράγματα όμως είναι ακόμα χειρότερα εφόσον υπολογιστούν τα χρέη και οι πληρωμές από τις αρχές του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, στις αρχές Ιανουαρίου το ελληνικό Δημόσιο χρωστούσε το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, αν και έχει πληρώσει 1,8 δισ. ευρώ, τα χρέη του Δημοσίου έχουν μειωθεί μόλις 700 εκατ. ευρώ. Δηλαδή από τις αρχές του 2018 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, έχουν δημιουργηθεί νέα χρέη ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
Όπως φαίνεται η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ο στόχος ήταν το τέλος Δεκεμβρίου), παρά το γεγονός ότι έγιναν σχετικές συστάσεις από τους πιστωτές της χώρας, τον επικεφαλής του Εurogroup Μάριο Σεντένο, αλλά και τον επικεφαλής του EWG Χανς Φάιλμπριφ, για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και η αποπληρωμή των οφειλών. Δεν αποκλείεται οι συστάσεις να γίνουν εντονότερες στις συναντήσεις που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται ως εξής:
• 92 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.
• 252 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• 709 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 182 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.
• 482 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων, από 478 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη Οκτωβρίου.
• 313 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα από 341 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.
• 734 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, αυξημένες κατά 107 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πάντως ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης προς μηνός είχε παραδεχθεί από το βήμα της Βουλής ότι υπάρχει θέμα στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα έχει ζητήσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο να εξεταστεί για ποιο λόγο το ελληνικό Δημόσιο δημιουργεί ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν μπορεί να τις εκκαθαρίσει. Αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι για πάνω από τις μισές ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν ευθύνεται το Δημόσιο. Μεγάλο κομμάτι τους είναι αντικείμενο δικαστικής διαμάχης. Ωστόσο, τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα, δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΓΛΚ δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.
Επίσης, ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από Δεκέμβριο 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση