GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Κόκκινο» και από την Πυροσβεστική το κτίριο του ΙΕΚ Όμηρος στη Λάρισα

Στατικά μη επαρκές έκρινε το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος το κτίριο του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ και Aegean College στη Λάρισα, όπως αποκαλύπτει ...

Στατικά μη επαρκές έκρινε το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος το κτίριο του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ και Aegean College στη Λάρισα, όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ του το Protothema.
Εκτός από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ που κρίνει ακατάλληλο για λειτουργία εκπαιδευτηρίου το κτίριο του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ και Aegean College στη συμβολή των οδών Ρούζβελτ και Πατρόκλου στο κέντρο της Λάρισας καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί στατικά επαρκές, αυτή τη φορά το «κόκκινο» ήρθε και από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του protothema.gr.
Το κτίριο του ΙΕΚ στέγαζε την Β’ ΔΟΥ Λάρισας, μέχρι και τον Μάρτιο του 2018, όταν είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά. Παρά τις ζημιές που είχε υποστεί το κτίριο, είχαν εκδοθεί πιστοποιητικά πυροπροστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει έκδηλη ανησυχία στη θεσσαλική πόλη για την ασφάλεια των σπουδαστών.
Σύμφωνα με το protothema.gr η επιτροπή εκτάκτων ελέγχων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, μετέβη στις 20/12/18 στο εν λόγω κτίριο του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ και Aegean College ώστε να προβεί σε σχετική αυτοψία και να διαπιστώσει εάν τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα.
Με την αυτοψία διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
Οι προηγούμενες Επιτροπές Εκτάκτων Ελέγχων της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Θεσσαλίας και της ΔΙ.Π.Υ.Ν Λάρισας δεν εξέτασαν ενδελεχώς τα στοιχεία της Δομικής Πυροπροστασίας.
  • Δεν υπάρχει πυροδιαμερισματοποίηση των επιπέδων – ορόφων του κτιρίου, λόγω της εξωτερικής πρόσοψης του που αποτελείται από υαλοπίνακες και λόγω σωληνώσεων που διαπερνούν δομικά στοιχεία.
  • Δεν έχουν τοποθετηθεί τα προβλεπόμενα σχεδιαγράμματα διαφυγής στους χώρους κύριας χρήσης.
  • Δεν υπάρχει επαρκής ηχητική- οπτική σήμανση του Χειροκίνητου Συστήματος Αναγγελίας Πυρκαγίας.
  • Ορισμένες πυράντοχες θύρες, δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά καθώς υπάρχει υφίσταται κενό στο κάτω μέρος με το δάπεδο των ορόφων.
  • Τέλος, τα προβλεπόμενα μέτρα πυροπροστασίας δεν τηρούνται πλήρως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για το εν λόγω κτίριο.
Έτσι, φτάνουμε στην ανάκληση των Πιστοποιητικών Πυροπροστασίας των δυο εταιριών ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ και Aegean College στη Λάρισα και υποβολή νέων μελετών πυροπροστασίας με βάση τις νέες διατάξεις.
Ελπίζουμε το Υπουργείο Παιδείας να λάβει σοβαρά υπόψη του την ανωτέρω απόφαση της επιτροπής εκτάκτων ελέγχων και να μην προχωρήσει σε αδειοδότηση των δυο φορέων ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ και Aegean College στη Λάρισα. Είναι άραγε το Υπουργείο Παιδείας ενήμερο γι’ αυτή την εξέλιξη ή η Πυροσβεστική δεν το έχει ενημερώσει ακόμα;; Ας αναζητήσει –το Υπουργείο- αυτό το σημαντικό Πόρισμα Ελέγχου για να πράξει τα δέοντα.
Υπάρχει κάποιος δάκτυλος που προσπαθεί να κρατήσει ως «επτασφράγιστο» μυστικό αυτή την σημαντική εξέλιξη; Παράλληλα –σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες- ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση και θα ασκήσει ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων της Πολεοδομίας και της Πυροσβεστικής στη Λάρισα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση