GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνομιλίες Τεχεράνης - Ταλιμπάν για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν συναντήθηκε με ιρανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη την Κυριακή (30ή Δεκεμβρίου) για διαβουλεύσεις, μετέ...

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν συναντήθηκε με ιρανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη την Κυριακή (30ή Δεκεμβρίου) για διαβουλεύσεις, μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ επικαλούμενα το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η αντιπροσωπεία «είχε ήδη μακρές και εντατικές συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών (Αμπάς) Αραγτσί στην Τεχεράνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Μπαχράμ Γασεμί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο Γασεμί εξήγησε ότι το 50% του Αφγανιστάν ελέγχεται από τους Ταλιμπάν και δεν μπορεί να υπάρξει καμία ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα αυτή χωρίς τη συμμετοχή τους στις πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει επ' ουδενί ότι η Τεχεράνη από πολιτική σκοπιά βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με το ακραίο σουνιτικό ένοπλο κίνημα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας. Ο σκοπός είναι να αποκατασταθεί η ειρήνη στο Αφγανιστάν, διευκρίνισε.

Τον Νοέμβριο, η Ρωσία φιλοξένησε ειρηνευτικές συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν οι Ταλιμπάν και απεσταλμένοι από χώρες που συνδέονται με το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

Μέχρι και σήμερα, η Ισλαμική Δημοκρατία χαρακτηρίζει τους Ταλιμπάν τρομοκρατική οργάνωση. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Τεχεράνη είχε φθάσει στα πρόθυρα της κήρυξης πολέμου εναντίον του σουνιτικού κινήματος.

Μερίδα των ιρανικών ΜΜΕ επέκρινε έντονα χθες Δευτέρα το γεγονός ότι εκτυλίσσονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το ιρανικό ΥΠΕΞ, πάντως, επέμεινε στο ότι ήθελε να διεξαχθούν η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό της σύρραξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση