GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στην Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών ακόμα κι αν απορριφθεί από την Επιτροπή

Κανονικά θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το κυρωτικό νομοσχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών ακόμη κι αν η πρόταση της αρμόδιας Επιτρ...


Κανονικά θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το κυρωτικό νομοσχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών ακόμη κι αν η πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής είναι απορριπτική.
Η φράση του Πρόεδρου της Βουλής Νίκου Βούτση κατά το κλείσιμο της χθεσινής συζήτησης ότι: "Αυτονόητο είναι ότι νομοθετεί η Ολομέλεια της Βουλής. Ο νοών νοείτω" δεν ήταν τυχαία.
Το επιχείρημα πως αν το νομοσχέδιο δεν περάσει από την Επιτροπή δεν μπορεί να εισαχθεί στην Ολομέλεια δεν έχει βάση καθώς σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 91 της Βουλής η άποψη των διαρκών Επιτροπών της Βουλής προς την Ολομέλεια είναι απλώς γνωμοδοτική.
Πέραν του ότι το κυρίαρχο όργανο στη Βουλή στο νομοθετικό έργο είναι η Ολομέλεια (άρθρο 70 του Συντάγματος) ο Κανονισμός της Βουλής είναι σαφής ορίζοντας ότι η Επιτροπή απλώς υποβάλει έκθεση πρότασης στην Ολομέλεια επί των νομοσχεδίων ή των προτάσεων νόμων με την πρότασή της.
Συγκεκριμένα:
*6. Mετά την επεξεργασία και την εξέταση τoυ νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμoυ η αρμόδια διαρκής επιτρoπή συντάσσει και υπoβάλλει πρoς τη Boυλή έκθεση, πoυ υπoγράφεται από τoν Πρόεδρo και τo Γραμματέα της επιτρoπής και περιέχει: α) τoν αριθμό και τη διάρκεια των συνεδριάσεων μέσα στις oπoίες έγινε η επεξεργασία και η εξέταση τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ, καθώς και τα oνόματα των Boυλευτών πoυ έλαβαν μέρoς σ’ αυτές· β) την πρόταση της επιτρoπής για την απoδoχή ή την απόρριψη τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ ή την απόφασή της στις περιπτώσεις εφαρμογής του άρθρου 70 παρ. 2 του Συντάγματος και γ) τις τρoπoπoιήσεις πoυ έγιναν δεκτές και σε περίπτωση εκτεταμένων μεταβoλών τo κείμενo τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ όπως διαμoρφώθηκε από την επιτρoπή και έγινε δεκτό από τoν αρμόδιo Yπoυργό ή όπως ψηφίστηκε από την Επιτροπή στις περιπτώσεις εφαρμογής του άρθρου 70 παρ. 2 του Συντάγματος.
Μιλώντας στo real.gr υψηλόβαθμοι κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι επεσήμαιναν με πάση βεβαιότητα ότι τα πράγματα είναι σαφή και πως το ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με τη σύνθεση των επιτροπών είναι παρεμπίπτον και σε καμία περίπτωση τυχόν απόρριψη της Συμφωνίας από την Επιτροπή δεν μπορεί να μπλοκάρει την εισαγωγή της στην Ολομέλεια, η οποία είναι αυτή που θα αποφασίσει.
Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν διάταξη σε νόμο του 2003 για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο η οποία δεν πέρασε από την Επιτροπή αλλά εισάχθηκε κανονικά στην Ολομέλεια. Όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε το 2015 με τον φόρο στις μικρές ελληνικές ζυθοποιίες , ο οποίος καταψηφίστηκε από την Επιτροπή η απόσυρσή του και η μη εισαγωγή του στην Ολομέλεια ήταν πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.
Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση