GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο Νίκος Μανιαδάκης

Ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας θα βρεθεί σήμερα το πρωί ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας της novartis και νυν κ...

Ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας θα βρεθεί σήμερα το πρωί ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας της novartis και νυν κατηγορούμενος Νίκος Μανιαδάκης.

Ο κ. Μανιαδάκης αναμένεται να δώσει την πρώτη δικαστική μάχη του προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα επικυρωθεί ή όχι η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.

Ο άλλοτε προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος θα προσπαθήσει, με πολυσέλιδο υπόμνημα, να αντικρούσει όσα του καταλογίζονται από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς προκειμένου να μην του απαγορευτεί τελικά η έξοδος από τη χώρα.

Στην πρώτη άλλωστε δημόσια εμφάνισή του, μετά το θόρυβο που ξεσήκωσε η ποινική δίωξη σε βάρος του για παθητική δωροδοκία, σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, ο κ. Μανιαδάκης θα επιδιώξει τουλάχιστον να κερδίσει τις …εντυπώσεις, στο δύσκολο δικαστικό αγώνα που μόλις ξεκινά για εκείνον. Η κατηγορία εξάλλου που τον βαρύνει η οποία είναι σε βαθμό κακουργήματος επισύρει, σε περίπτωση καταδίκης, ακόμη και ισόβια κάθειρξη.

Αυτοπρόσωπη εμφάνιση

Έχοντας στο πλευρό του, το γνωστό δικηγόρο Θεόδωρο Μαντά, ο αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Υγείας θα επιχειρήσει με την αυτοπρόσωπη εμφάνισή του στο δικαστικό συμβούλιο να καταδείξει τα περί πιεστικής και εκβιαστικής συμπεριφοράς των αρχών απέναντί του. Για το λόγο αυτό, αναμένεται να ισχυριστεί ότι η δίωξη σε βάρος του είναι αβάσιμη τόσο ως προς το νομικό όσο και ως προς το πραγματικό σκέλος της, καθώς ο ίδιος δεν κατείχε ποτέ δημόσιο αξίωμα για να μπορεί να διωχθεί, όπως αναφέρει, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μανιαδάκης αναμένεται να υποστηρίξει πως στην εισαγγελική διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα , δεν περιλαμβάνεται η ανάκληση της ιδιότητας του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος , γεγονός που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, καθιστά τον περιοριστικό αυτό όρο άκυρο.

«Δεν είμαι ύποπτος φυγής»

Όσο για την άποψη των εισαγγελικών λειτουργών ότι είναι ύποπτος φυγής, ο άλλοτε σύμβουλος δύο πρώην υπουργών θα επιμείνει ότι όχι μόνο αυτό δεν ισχύει, αλλά ήταν και είναι πάντοτε παρών, στη διάθεση της Δικαιοσύνης

Εάν μάλιστα ερωτηθεί, ο κ. Μανιαδάκης φέρεται αποφασισμένος να επαναλάβει όσα μέχρι τώρα έχει δηλώσει πως του ζητήθηκε δηλ. από τους εισαγγελείς να εμπλέξει στην υπόθεση της Novartis, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνη Γεωργιάδη και τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, αλλά επειδή αρνήθηκε να το κάνει, κατέστη κατηγορούμενος.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του, πλην των καταθέσεων των άλλων προστατευόμενων μαρτύρων. Μάλιστα η μάρτυρας με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” ανακάλεσε στη συνέχεια τα όσα είπε εις βάρος του.

Ωστόσο δικαστικές πηγές σημειώνουν ότι η δικογραφία δεν περιλαμβάνει μόνο τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, που ούτως ή άλλως θεωρούνται εκ του νόμου μειωμένης αξίας. Όπως αφήνουν να εννοηθεί τον “καίνε”, μεταξύ άλλων, mails και δικά του χειρόγραφα σημειώματα που κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια των εφόδων που πραγματοποίησαν.

Η πορεία της έρευνας

Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση για το θέμα της απαγόρευσης εξόδου του κ. Μανιαδάκη από τη χώρα ανήκει στο αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο το οποίο καλείται να αποφασίσει, την ώρα που η σχετική δικογραφία σε βάρος του κ. Μανιαδάκη βρίσκεται, ήδη, στα χέρια της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς η οποία αφού την μελετήσει αναμένεται να τον καλέσει σε απολογία.

Παράλληλα όμως, πληροφορίες αναφέρουν πως η έρευνα για τον κ. Μανιαδάκη αφορά και το ενδεχόμενο να έχει διαπράξει τα αδικήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της ενεργητικής δωροδοκίας. Η Εισαγγελία Διαφθοράς φέρεται να αξιολογεί όλα τα στοιχεία της υπόθεσης λαμβάνοντας υπόψη και την παλαιότερη φορολογική εκκρεμότητα του κατηγορούμενου καθηγητή.

Πηγή: dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση