GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μέι για Βrexit: Πιο πιθανό να εμποδιστεί από το Κοινοβούλιο παρά να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία

Η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πιστεύει πως είναι πλέον πιθανότερο τα μέλη του κοινοβουλίου να εμποδίσουν το ...

Η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πιστεύει πως είναι πλέον πιθανότερο τα μέλη του κοινοβουλίου να εμποδίσουν το Brexit, παρά η χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 29η Μαρτίου χωρίς συμφωνία για τους όρους.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων το αδιέξοδο είναι απόλυτο όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει η χώρα στο Brexit την πιο σημαντική αλλαγή εξωτερικής κι εμπορικής πολιτικής τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Τα μέλη της θεωρείται περίπου δεδομένο ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία που έχει κλείσει η Μέι με τις Βρυξέλλες στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη, βυθίζοντας ακόμη πιο βαθιά στην αβεβαιότητα τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τη Μέι, η οποία βασίζεται σε ένα μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα, δοκίμασε δύο θεαματικές ήττες στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά το Brexit με τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να εγείρουν ένα νέο εμπόδιο στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία και να υποχρεώνουν την πρωθυπουργό να προτείνει ένα «Σχέδιο Β» εντός ημερών εάν η συμφωνία που έκλεισε καταψηφιστεί.

«Υπάρχουν κάποιοι στο Γουεστμίνστερ που θα ήθελαν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να σταματήσουν το Brexit και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να το καταφέρουν», θα τονίσει η Μέι σε ομιλία της ενώπιον εργατών βιομηχανιών στην πόλη Στόουκ ον Τρεντ (κεντρική Αγγλία), που είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα εκ των προτέρων.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα εκτιμήσει, βασιζόμενη στα γεγονότα και τις ενδείξεις της περασμένης εβδομάδας, πως θεωρεί πιθανότερο τα μέλη του κοινοβουλίου να εμποδίσουν το Brexit παρά η Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία που θα της επιτρέψει να μετριάσει το σοκ για την οικονομία της και να προετοιμάσει τη μελλοντική της σχέση με την ΕΕ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της.

Η συμφωνία της Μέι βάλλεται πανταχόθεν: οι θιασώτες της αποχώρησης θέλουν καθαρότερο διαζύγιο, ενώ οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ πιέζουν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Η εφημερίδα Sunday Times, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των Τόρις, έγραψε ότι οι αντάρτες βουλευτές σκοπεύουν να αποσπάσουν τον έλεγχο της νομοθετικής ατζέντας από τη Μέι αυτή την εβδομάδα, αποβλέποντας στην ακύρωση ή την αναβολή του Brexit.

Προτρέποντας τους Βρετανούς κοινοβουλευτικούς να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας που έκλεισε, η Μέι θα υπενθυμίσει πως πριν από το δημοψήφισμα του 2016, τόσο το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα όσο και το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών είχαν δεσμευθεί πως θα εφάρμοζαν την απόφαση των Βρετανών.

«Αυτοί ήταν οι όροι υπό τους οποίους ψήφισαν οι πολίτες. Εάν η πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής, το ΗΒ θα συνέχιζε να είναι κράτος-μέλος της ΕΕ», θα εξηγήσει.

Σε αυτή την περίπτωση, θα προσθέσει, «η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα αντιλαμβανόταν το επιχείρημα ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε την ΕΕ παρά την ψήφο υπέρ της παραμονής, ή ότι θα έπρεπε να συζητήσουμε τη διεξαγωγή άλλου ενός δημοψηφίσματος».

Η Μέι θα απαιτήσει από τα μέλη του κοινοβουλίου να «αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους για την πίστη του βρετανικού λαού στη δημοκρατία μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση