GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

SOS για το κτηματολόγιο - Κλείνουν οι προθεσμίες χωρίς παράταση- Τι να προσέξουν οι ιδιοκτήτες για να μην χάσουν ακίνητα

Σε αγώνα δρόμου πρέπει να αποδυθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε άλλες 15 περιοχές της χώρας προκειμένου να δηλώσουν τις περιουσίες ...

Σε αγώνα δρόμου πρέπει να αποδυθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε άλλες 15 περιοχές της χώρας προκειμένου να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο, καθώς εντός του πρώτου τετραμήνου του 2019 εκπνέουν οι σχετικές προθεσμίες κτηματογράφησης. Συνολικά εντός της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε λήγουν οι σχετικές προθεσμίες για 79 περιοχές.

Πρόκειται κυρίως για περιοχές στις οποίες είχε δοθεί ήδη παράταση στη διαδικασία και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να παραταθεί κι άλλο η προθεσμία. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του Κτηματολογίου παίζει το δύσκολο χαρτί της... κτηματογράφησης των αγροτικών περιοχών, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η περίοδος συλλογής δηλώσεων στο υπόλοιπο της χώρας, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο σε απομακρυσμένες, αγροτικές και νησιωτικές περιοχές. Η κτηματογράφηση στις συγκεκριμένες περιοχές μάλιστα, δεν υπήρξε ποτέ... ελκυστική, καθώς η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία είναι παραδοσιακά περιορισμένη.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε διαφορετική περιοχή από αυτή της κατοικίας τους.. Γι' αυτόν τον λόγο και έως το τέλος του μήνα όπως τονίζει στο "Έθνος" ο πρόεδρος του Κτηματολογίου, Βύρων Νάκος, θα λειτουργήσουν τα δύο μεγάλα γραφεία κτηματογράφησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και η πλήρης ηλεκτρονική εφαρμογή κτηματογράφησης. Το γραφείο στην Αθήνα θα λειτουργήσει στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι και στη Θεσσαλονίκη στην Καλαμαριά.

"Γκρίζα ζώνη" για τη διαδικασία αποτελούν και οι εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες, καθώς βάσει του ισχύοντος πλαισίου δηλώσεις περιουσίας παραλαμβάνονται μόνο για ακίνητα εντός σχεδίου.Το γεγονός αυτό γεμίζει με αβεβαιότητα χιλιάδες ιδιοκτήτες- πολλοί εκ των οποίων σε περιοχές της Αττικής και ειδικά στα Μεσόγεια και συγκεκριμένα σε αυτές που εκτείνονται από το Μαρκόπουλο έως και τη Λαυρεωτική.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επισπεύσουν τις δηλώσεις τις περιουσίας τους, καθώς εάν δεν το πράξουν, τα ακίνητά τους θα χαρακτηρισθούν ως "αγνώστου ιδιοκτήτη" και θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου. Στην περίπτωση αυτή έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής, αλλά μόνο για την αποζημίωσή τους και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση