GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκτός νέου νόμου Κατσέλη 70.000 δανειολήπτες ελβετικού φράγκου

Το... χαλί κάτω από τα πόδια τραβούν σε 140.000 νοικοκυριά που συνδέονται με δάνεια σε ελβετικό φράγκο κυβέρνηση και τράπεζες. Στο διάδοχ...

Το... χαλί κάτω από τα πόδια τραβούν σε 140.000 νοικοκυριά που συνδέονται με δάνεια σε ελβετικό φράγκο κυβέρνηση και τράπεζες. Στο διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς που έχουν στα σκαριά, δεν υπάρχει μέριμνα γι' αυτή την κατηγορία.
Από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για το νέο καθεστώς, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, προκύπτει πως ένα βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας θα λειτουργήσει ως "κόφτης" για την πλειονότητα αν όχι για το σύνολο αυτών των 140.000 περιπτώσεων.
Πρόκειται για το υπόλοιπο του δανείου προς αποπληρωμή, που έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι έχει αποφασιστεί "να εξαιρούνται τα πανωτόκια των τελευταίων έξι μηνών" από το παραπάνω ποσό.
Όπως εξήγησε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα στον 'Ελεύθερο Τύπο", τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο που δόθηκαν στο... κατώφλι της κρίσης ήταν, κατά μέσο όρο της τάξεως των 150.000 ευρώ έκαστο, οπότε, με τις καταβολές των δόσεων το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό θα διαμορφωνόταν κάτω των 130.000 ευρώ και κατ΄επέκταση θα επιτρεπόταν η υπαγωγή στο προστατευτικό πλαίσιο που αναμένεται.
Ωστόσο, λόγω της ισχυροποίησης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ και με τη σημερινή ισοτιμία 1 ευρώ, πλέον να αντιστοιχεί σε 1,13 ελβετικά φράγκα, οι οφειλές των δανειοληπτών είναι μεγαλύτερες από το ίδιο το αρχικό κεφάλαιο που έλαβαν ως δάνειο.
Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι κάποιος που πήρε δάνειο σε ελβετικό φράγκο προ ετών, ύψους 180.000 ευρώ, κι ενώ ήταν συνεπής στις καταβολές των δόσεών του και έπρεπε να οφείλει μικρότερο ποσό από 130.000 ευρώ, πλέον φέρεται να χρωστάει ακόμα 250.000 ευρώ. Ειδικότερα για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο ανέρχονται σε 70.000, ενώ έκθετοι στον κίνδυνο να χάσουν την κατοικία τους είναι και οι 70.000 εγγυητές τους.
Με αυτά τα δεδομένα τα 140.000 νοικοκυριά έχουν εναποθέσει την ελπίδα τους για προστασία στην πολυπόθητη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση