GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρώσος πράκτορας ενδέχεται να συνδέεται με τη μυστηριώδη ασθένεια ενός Βούλγαρου επιχειρηματία

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας σκοπεύει να εξετάσει τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον ερευνητικό ιστότοπο Bellingcat, σύμφωνα ...

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας σκοπεύει να εξετάσει τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον ερευνητικό ιστότοπο Bellingcat, σύμφωνα με τις οποίες ένας πράκτορας της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών (GRU) ενδέχεται να σχετίζεται με τη δηλητηρίαση ενός Βούλγαρου επιχειρηματία και του γιου του, το 2015.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, αυτός ο πράκτορας της GRU έφτασε στη Βουλγαρία λίγες ημέρες πριν ασθενήσουν μυστηριωδώς οι δύο άνδρες. Ο ίδιος πράκτορας βρισκόταν στη Βρετανία την περίοδο που δηλητηριάστηκαν ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του, Γιούλια, τον Μάρτιο του 2018 στο Σόλσμπερι.

Το πρόσωπο αυτό δεν είναι ο ένας από τους δύο άλλους πράκτορες της GRU, στους οποίους οι βρετανικές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ. Ο Bellingcat κάνει λόγο για έναν "τρίτο ύποπτο" με το όνομα "Σεργκέι Φεντότοφ".

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος, συντηρητικού κόμματος GERB είπε σήμερα ότι τα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της Βουλγαρίας θα κληθούν την Πέμπτη να καταθέσουν σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή για τη φερόμενη δηλητηρίαση του Βούλγαρου επιχειρηματία και του γιου του αλλά και "για τις πληροφορίες σχετικά με την ανάμιξη του δράστη στην υπόθεση Σκριπάλ".

"Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ των βουλγαρικών, των ευρωπαϊκών και των βρετανικών αρχών και ότι εργάζονται ενεργά για αυτήν την υπόθεση", είπε ο Τσβέταν Τσβετάνοφ.

Στις 28 Απριλίου 2015 ο Εμιλιάν Γκέμπρεφ, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των εξοπλισμών, κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μιας δεξίωσης στη Σόφια και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Ο ενήλικος γιος του καθώς και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας του ασθένησαν επίσης.

Αφού παρέμεινε για ένα διάστημα σε κωματώδη κατάσταση, ο 64χρονος Γκέμπρεφ συνήλθε και βγήκε από το νοσοκομείο έναν μήνα αργότερα, σύμφωνα με το Bellingcat που αναφέρεται όμως και σε μια δεύτερη νοσηλεία, τον Μάιο. "Οι γιατροί υπέθεταν ότι το δηλητήριο τοποθετήθηκε ή καταναλώθηκε στις 28 Απριλίου ή τις προηγούμενες ημέρες", γράφει ο ιστότοπος, διευκρινίζοντας ότι δεν εξακριβώθηκε ποια ήταν η ύποπτη ουσία.

Ο Σεργκέι Φεντότοφ, 45 ετών, είχε φτάσει στη Βουλγαρία αεροπορικώς από τη Μόσχα στις 24 Απριλίου 2015. Δεν επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος με το οποίο θα αναχωρούσε στις 30 του ίδιου μήνα, όμως εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της 28ης. Τον Μάιο, επισκέφθηκε και πάλι για λίγες ημέρες τη Βουλγαρία.

Σε σχέση με την υπόθεση Σκριπάλ, ο Bellingcat υποστηρίζει ότι ο φερόμενος ως πράκτορας της GRU έφτασε στο Λονδίνο από τη Μόσχα στις 2 Μαρτίου 2018. Οι Σκριπάλ δηλητηριάστηκαν στις 4 Μαρτίου με Νόβιτσοκ, έναν πολύ ισχυρό νευροτοξικό παράγοντα.

Η επίθεση στο Σόλσμπερι προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας, η οποία αρνείται κάθε ανάμιξη στο θέμα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση