GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Μουχαμαντού Μπουχάρι νικητής στις προεδρικές εκλογές της Νιγηρίας

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι κέρδισε δεύτερη θητεία στο τιμόνι του πολυπληθέστερου αφρικανικού κράτους, της μεγαλύ...

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι κέρδισε δεύτερη θητεία στο τιμόνι του πολυπληθέστερου αφρικανικού κράτους, της μεγαλύτερης οικονομίας και σημαντικότερης πετρελαιοπαραγωγικής χώρας της Μαύρης Ηπείρου, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα που είχε δημοσιοποιήσει η εκλογική επιτροπή ως αργά το βράδυ της Τρίτης.

Ο Μπουχάρι διέθετε καθαρό προβάδισμα (56% των ψήφων) έναντι του κυριότερου αντιπάλου του Ατίκου Αμπουμπακάρ (41%) ενώ απέμεναν να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα μόνο από μία εκλογική περιφέρεια, την Πολιτεία Ρίβερς.

Κατά τα ως τώρα δεδομένα, ο αρχηγός του κράτους έχει προβάδισμα περίπου 3,9 εκατομμυρίων ψήφων (15,2 εκατ. έναντι 11,3 εκατ. του Ατίκου Αμπουμπακάρ), που δεν αναμένεται να ανατρέψουν τα αποτελέσματα από την Πολιτεία Ρίβερς όταν ενσωματωθούν.

Η συμμετοχή στη διαδικασία ήταν μάλλον χαμηλή (ανήλθε σε περίπου 33% έναντι 44% το 2015).

Για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, ένας υποψήφιος έπρεπε να εξασφαλίσει πάνω από 50% του συνόλου των ψήφων και τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ψήφων στα δύο τρίτα των 36 Πολιτειών της Νιγηρίας.

Ο 76χρονος Μπουχάρι ήταν ο υποψήφιος του Κογκρέσου Όλων των Προοδευτικών (All Progressives Congress, APC). Ο 72χρονος Ατίκου Αμπουμπακάρ ήταν ο υποψήφιος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (People's Democratic Party, PDP).

«Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό που επιτεύχθηκε», ανέφερε ανάρτηση στον λογαριασμό του Μπουχάρι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter έπειτα από τη συνάντησή του με τα στελέχη της ομάδας που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του, κάτω από μια φωτογραφία στην οποία ο πρόεδρος -- στρατηγός εν αποστρατεία και άλλοτε επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος της Νιγηρίας -- εικονίζεται χαμογελαστός, περιστοιχισμένος από στελέχη του APC που τον συγχαίρουν.

Νωρίτερα χθες το PDP, το κόμμα του Ατίκου Αμπουμπακάρ, επιχειρηματία και πρώην αντιπροέδρου, απαίτησε να διακοπεί αμέσως η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από την Ανεξάρτητη Εθνική Εκλογική Επιτροπή και να δοθούν στοιχεία στα κόμματα για τη συμμετοχή. Το κόμμα απορρίπτει τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα, τα χαρακτηρίζει «ανακριβή και απαράδεκτα».

Το κόμμα αυτό και ευρύτερα η αντιπολίτευση καταγγέλλει μαζική νοθεία.

Το κόμμα του Μπουχάρι αντιτείνει ότι η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής διότι ηττήθηκε.

Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης κλιμακώνουν την ένταση, έπειτα από μια προεκλογική διαδικασία και μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκαν από καθυστερήσεις, τεχνικά προβλήματα και βίαια επεισόδια με εκατοντάδες νεκρούς. Μόνο την ημέρα των εκλογών, σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι. Ενώ κατά στοιχεία της εταιρείας SBM Intelligence, η προεκλογική βία στη Νιγηρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 233 ανθρώπους από τον Οκτώβριο.

Παρατηρητές της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), της Αφρικανικής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προέτρεψαν όλα τα κόμματα να περιμένουν να δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα αποτελέσματα, αργότερα εντός της εβδομάδας, πριν τα αμφισβητήσουν με προσφυγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση