GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βενιζέλος: Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει αν θέλει να έχει προοπτική αυτή η χώρα

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Καβάλα για την παρουσίαση του βιβλίου του «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και ιστορίας, προσδοκίες και κ...

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Καβάλα για την παρουσίαση του βιβλίου του «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και ιστορίας, προσδοκίες και κίνδυνοι από την Αναθεώρηση του Συντάγματος», ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε να δώσει απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα, αν η Ελλάδα θα έχει προοπτική μέσα στο ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, τόνισε μεταξύ άλλων «δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε αυτονόητες απαντήσεις σε αυτό το μείζον ερώτημα. Τις απαντήσεις θα τις δώσει ο Ελληνικός λαός. Αν ο Ελληνικός λαός θέλει ο τόπος αυτός, ως κράτος, ως έθνος και ως κοινωνία να έχει προοπτική και αντοχή θα έχει, διαφορετικά δεν θα έχει καμία προοπτική».
Με λόγο μεστό και πληθωρικό ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη «μαγεία» του Συντάγματος ως νομοθετικό κείμενο λέγοντας χαρακτηριστικά «υπάρχει μια μαγεία του Συντάγματος, υπάρχει μια μεταφυσική του κειμένου. Όποιος βάζει τα χεράκια του μέσα στο κείμενο χωρίς να ξέρει πλήρως περί τίνος πρόκειται βλέπει τα χέρια να λερώνονται ή να παραλύουν και αναγκάζεται μετά να μαζεύει πίσω τις προτάσεις που έκανε διότι ήταν προτάσεις χωρίς διορατικότητα, χωρίς επίγνωση, χωρίς αίσθηση ιστορικότητας και χωρίς καθολική αίσθηση του τι θέλουμε να κάνουμε ως χώρα».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με τις επιχειρούμενες προσπάθειες της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναθεώρηση συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος λέγοντας πως υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν από το «πως θα βγάλουμε τον εφημεριακό κλήρο από την ενιαία αρχή πληρωμών ή να αμφισβητηθεί η διεθνής υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Σημείωσε επίσης ότι την ίδια ώρα «δεν συμπεριλαμβάνονται στο Σύνταγμα διατάξεις για τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι. Όπως για παράδειγμα, διάταξη για τη λεγόμενη δημοσιονομική ισορροπία η οποία όμως απορρίφθηκε κατά τη συζήτηση και δεν εισάγεται, σαν να μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Ενώ αυτή η διάταξη είναι υποχρέωσή μας που την έχουμε αποδεχθεί και ενώ αυτό το έχουμε συμφωνήσει δεν το βάζουμε στο Σύνταγμα. Αυτό αποτελεί ακραίο παράδειγμα συνταγματικού λαϊκισμού».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση