GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Συμβόλαιο με τον λαό» υπέγραψαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στην Σερβία

Τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης υιοθέτησαν διακήρυξη που παρουσιάζουν ως «Συμβόλαιο με το λαό», στο οποίο καθορίζονται ...

Τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης υιοθέτησαν διακήρυξη που παρουσιάζουν ως «Συμβόλαιο με το λαό», στο οποίο καθορίζονται τα βήματα που θα ακολουθηθούν για τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Το κείμενο υπέγραψαν δέκα ηγέτες των κομμάτων που συνθέτουν τον συνασπισμό Ένωση για την Σερβία (SzS) όπως επίσης και έξι ηγέτες κομμάτων που λειτουργούν αυτόνομα.

Το «Συμβόλαιο με τον λαό» αποτελείται από εφτά σημεία και δεσμεύει όλους του ηγέτες της αντιπολίτευσης που το υπογράφουν.

Καταρχήν, αναφέρεται η δέσμευση στον κοινό αγώνα για ελεύθερα ΜΜΕ, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Στην περίπτωση που προκηρυχτούν εκλογές χωρίς να έχουν δημιουργηθεί δημοκρατικές συνθήκες για την διεξαγωγή τους, τα κόμματα που υπέγραψαν το κείμενο δεσμεύτηκαν να απέχουν.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεσμεύτηκαν επίσης να αντισταθούν «στην βία και τον εξτρεμισμό του καθεστώτος (σ.σ. του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ) Βούτσιτς εναντίον όσων εκφράζουν διαφορετική άποψη».

Στη διακήρυξη αναφέρεται ότι θα αποκαλυφθούν και θα επανεξεταστούν όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις που ελήφθησαν με αντιδημοκρατικές διαδικασίες και βλάπτουν τα κρατικά, εθνικά και οικονομικά συμφέροντα της Σερβίας.

Στο «Συμβόλαιο με τον λαό» η αντιπολίτευση της Σερβίας «δεσμεύεται να αποχωρήσει από όλα τα θεσμικά όργανα που εκπροσωπείται, σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και συγκεκριμένα: από την σερβική εθνοσυνέλευση, την βουλή της Αυτόνομης Επαρχίας της Βοϊβοντίνας, και τα όργανα της τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να στερήσει την εγκυρότητα από το καθεστώς Βούτσιτς».

Στην περίπτωση που ικανοποιηθούν οι όροι για την διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα συμμετάσχουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Το έβδομο σημείο της διακήρυξης αναφέρεται στην μετεκλογική κατάσταση, εφόσον ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπερισχύσει στις εκλογές. Όλοι οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεσμεύονται ότι θα συσταθεί κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων με πρωθυπουργό προσωπικότητα ευρείας αποδοχής που δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, ενώ κανένας από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν θα αναλάβει κάποιο αξίωμα.

Η θητεία της κυβέρνησης θα έχει διάρκεια ενός έτους και στο διάστημα αυτό θα προωθήσει τον εκδημοκρατισμό της χώρας, τη δημιουργία κράτους δικαίου και τον απόλυτο διαχωρισμό των εξουσιών, εκτελεστικής, νομοθετικής δικαστικής.

Το «Συμβόλαιο με τον λαό» που υπέγραψαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα τεθεί προς έγκριση στις διαδηλώσεις κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς που πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο σε πολλές πόλεις της Σερβίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση