GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γραφείο Προϋπολογισμού: Ιδιαίτερα κρίσιμο να κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση

Θετικές εξελίξεις παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, παρά τις αβεβαιότητες του διεθνούς σκηνικού, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το επ...

Θετικές εξελίξεις παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, παρά τις αβεβαιότητες του διεθνούς σκηνικού, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα να κλείσει επιτυχώς η διαδικασία αξιολόγησης, προκειμένου να καταβληθεί η δόση, να σταλεί θετικό σήμα στις αγορές και να προωθηθούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που αυτή προβλέπει.

Το μήνυμα αυτό στέλνει το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή μέσω της τριμηνιαίας έκθεσής του για την ελληνική οικονομία, την οποία παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής του, Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Οι κυριότερες εξελίξεις όπως καταγράφονται στην τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου είναι οι εξής:

- Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2018 ήταν υψηλότερο κατά 700 εκατομμύρια ευρώ συγκριτικά με το 2017.

- Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου τον Ιανουάριο ήταν επιτυχής, όχι μόνο γιατί εξασφαλίστηκε μειωμένο επιτόκιο και υπερκαλύφθηκε από την υψηλή ζήτηση, αλλά και γιατί βελτιώθηκε η σύνθεση των αγοραστών. Επίσης, το τελευταίο διάστημα και λόγω της ομαλοποίησης της κατάστασης με την Ιταλία οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων βρίσκονται σταθερά κάτω από το 4%.

- Ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενδέχεται να ξεπεράσει το 2%, αν και τα οριστικά στοιχεία του 2018 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Στις σημαντικές εξελίξεις στην οικονομία κατέταξε ο κ. Κουτεντάκης και την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου. Μάλιστα, όπως εξήγησε, δεν φαίνεται να είναι ισχυρή η ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις της στην ανταγωνιστικότητα, δεδομένου ότι με τον κατώτατο μισθό αμείβονται κυρίως οι εργαζόμενοι σε κλάδους της οικονομίας που στηρίζονται στην εγχώρια ζήτηση και όχι στις εξαγωγές.

Ο κ. Κουτεντάκης - αφού αναφέρθηκε στις αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον στις οποίες περιέλαβε την πτώση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, το Brexit, και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών - χαρακτήρισε σημαντικό δημοσιονομικό ρίσκο την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις σχετικά με τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά σε συντάξεις και δημοσίους υπαλλήλους. Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμο για το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή είναι το θέμα των κόκκινων δανείων αλλά και η ορθή εφαρμογή από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης του νέου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης.

Όπως είπε ο κ. Κουτεντάκης το νέο πλαίσιο που άλλαξε κατά τα χρόνια των μνημονίων αφορά όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου και απαιτείται εκπαίδευση των εργαζόμενων για την ορθή λειτουργία σε συνδυασμό με την τοποθέτηση νέων προσώπων με τα κατάλληλα προσόντα. Ο κ. Κουτεντάκης χαρακτήρισε κρίσιμες τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η αξιολόγηση μεταξύ των οποίων, όπως είπε, περιλαμβάνεται η επιλογή των γενικών γραμματέων στα υπουργεία και οι προσλήψεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Από την άλλη, για το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αρνητική εξέλιξη στην ελληνική οικονομία είναι ο χαμηλός πληθωρισμός. Σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό, όπως προκύπτει από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, υψηλή συμμετοχή έχει σε κλάδους της οικονομίας όπως τα συνεργεία καθαρισμού, η εστίαση και η βιομηχανία τροφίμων, το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο, οι οποίοι απευθύνονται κυρίως στην εσωτερική ζήτηση. Δεν είναι κλάδοι που στηρίζονται στις εξαγωγές γι' αυτό και δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για επιπτώσεις για την ανταγωνιστικότητα. Από τα στοιχεία παρατηρείται, πάντως, συνεχή αύξηση κατά τα τελευταία χρόνια του ποσοστού των εργαζόμενων στην οικονομία που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση