GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απόφαση Βουλής: Η κατεύθυνση αναθεώρησης δεσμεύει μόνο τα κόμματα που την εκφράζουν

Στην απόφαση πως το κάθε κόμμα έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του κατεύθυνση, η οποία όμως θα δεσμεύει μόνο το ίδιο το...

Στην απόφαση πως το κάθε κόμμα έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του κατεύθυνση, η οποία όμως θα δεσμεύει μόνο το ίδιο το κόμμα, κατέληξε η Βουλή έπειτα από ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Έπειτα από μία δίωρη συζήτηση και μάχη επιχειρημάτων μεταξύ του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος επέμεινε ότι η κατεύθυνση αυτής της Βουλής δεσμεύει την επόμενη, και των εισηγητών σύσσωμης της αντιπολίτευσης, οι οποίοι απέρριψαν κατηγορηματικά τον ισχυρισμό λέγοντας ότι η επόμενη Βουλή έχει απόλυτη αυτονομία να πράξει ό,τι επιθυμεί ως προς το περιεχόμενο, η λύση δόθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Σε μια πυροσβεστική παρέμβαση και διαβλέποντας ότι ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο τον Σταύρο Κοντονή διαφωνούσαν με την πρόταση Κατρούγκαλου, ο κ. Βούτσης πρότεινε να τεθεί σε ψηφοφορία η δυνατότητα των κομμάτων να συμπεριλάβουν κατεύθυνση επισημαίνοντας ωστόσο ότι με δεδομένο πως μεσολαβούν εκλογές τον αποφασιστικό λόγο έχει η επόμενη Βουλή. “Συζητάμε από το πρωί ότι αυτή η Βουλή έχει μια σχέση δεσμευτικότητας με την επόμενη Βουλή αλλά η επόμενη Βουλή έχει τον πρώτο και αποφασιστικό λόγο αφού μεσολαβεί ο λαός” είπε ο Πρόεδρος της Βουλής αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται περί πολιτικής πρόθεσης η οποία δεσμεύει μόνο το κόμμα που την προτείνει και θα κριθεί από τον λαό.
Λίγη ώρα νωρίτερα η ένταση ήταν μεγάλη. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθόδευση. “Προσπαθούμε να δεσμεύσουμε μια επόμενη Βουλή, η οποία θα έχει προκύψει από εκλογές. Το ζήτημα είναι επιστημονικό. Είναι σαν να καλούμαστε να αποφασίσουμε αν υπάρχει Θεός” είπε ο Κώστας Τζαβάρας της Νέας Δημοκρατίας. “Είναι απαράδεκτο να συμπεριληφθεί κατεύθυνση στο ψηφοδέλτιο. Εμείς μπορεί να ψηφίσουμε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας την ανάγκη αναθεώρησης και μόνο αυτή αλλά δεν δεσμευόμαστε από το περιεχόμενο” είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. “Δεν συμμετέχουμε σε καμιά ψηφοφορία. Η επόμενη Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύεται από αυτή”.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος πέραν της αιτιολόγησης της άποψής του περί δεσμευτικότητας, αποκάλυψε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει σχέδιο δεξιάς παρένθεσης: “Εμείς ως κατεύθυνση εννοούμε τη διαπίστωση της ανάγκης αναθεώρησης και τον προσανατολισμό της ρύθμισης. Εμείς θέλουμε ευρύτερη συναίνεση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κι εσείς θέλετε 151 ψήφους. Είναι αντίθετο σε αυτό που ζητάτε για τον ρυθμιστικό ρόλο. Ξεχνάτε ότι ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου; Δηλώνετε ρητά ότι θα ψηφίσετε μια πρόταση με την οποία δεν συμφωνείτε. Δεν χρειάζεται να είστε συνταγματολόγοι για να κρίνετε αυτή την απόφαση σας” είπε.
Σε λίγη ώρα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια των δύο κόμματών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συμπεριλάβει και εκτενή κατεύθυνση δίπλα στις προτάσεις οι οποίες θα τεθούν προς ψήφιση για αναθεώρηση. Αντιθέτως το ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα είναι λιτό περιλαμβάνοντας μόνο το άρθρο, τον τίτλο και την ειδική διάταξη η οποία προτείνεται να αναθεωρηθεί.
Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση