GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Βαλτινός «μαγεύει» στο «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι»

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ Μετρά πολλές υποκριτικές νίκες ο Γρηγόρης Βαλτινός στο...μακρύ ζηλευτό ταξίδι του στο χώ...

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Μετρά πολλές υποκριτικές νίκες ο Γρηγόρης Βαλτινός στο...μακρύ ζηλευτό ταξίδι του στο χώρο του θεάτρου, αλλά δεν...επαναπαύεται σε αυτές, μια και του αρέσει να κοιτάζει μπροστά, να βάζει νέα «στοιχήματα»και να τα κερδίζει! Κατεβαίνοντας στο «Ιλίσια Βολανάκης» είχα ακούσει πως πετυχαίνει μια ζηλευτή δουλειά στο δυνατό «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι»,χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για το έργο,πέρα από τα βασικά του δελτίου τύπου που είχα λάβει για τη δουλειά. Σάββατο βράδυ και στο λιλιπούτειο θεατράκι της οδού Παπαδιαμαντοπούλου δεν έπεφτε καρφίτσα. Από τα πρώτα λεπτά που άρχισε η παράσταση,ένιωσα πως κάτι ιδιαίτερο συνέβαινε μπροστά μου. Η αληθινή ιστορία του διάσημου καθηγητή κοινωνιολογίας Morrie Schwartz που στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής του, κατάφερε να αφυπνίσει πνευματικά τον μαθητή του, αλλά και εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο,σε διασκευή των Jeffrey Hatcher και Mitch Albom, με κέρδιζε από λεπτό σε λεπτό χάρη στο εμπνευσμένο ανέβασμα του Νικορέστη Χανιωτάκη και κυρίως στο κέντημα του Γρηγόρη Βαλτινού και την εξαιρετική ερμηνεία του Γιάννη Σαρακατσάνη.

Μου έκανε εντύπωση η είδηση πως ο Βαλτινός που μπορούσε να ανεβάσει ό,τι ήθελε και όπου ήθελε, κατέβαινε στο μικρό Ιλίσια και μόνο όταν βρέθηκα εκεί κατανόησα τον λόγο που αποφάσισε να κάνει ...μεγάλο θέατρο στον χώρο-αγκαλιά.Γιατί ναι,πρόκειται για μεγάλο θέατρο και για υποκριτικό άθλο του χαρισματικού ηθοποιού που «γίνεται»ο ήρωας του έργου-γίνεται ο διάσημος καθηγητής κοινωνιολογίας Morrie Schwartz και ακολουθεί το...ταξίδι του προς το θάνατο «χτυπημένος»από μια σοβαρή ασθένεια, ενώ παράλληλα δίνει μαθήματα ζωής! Ο τρόπος που ο Βαλτινός «βαραίνει» από σκηνή σε σκηνή,ο τρόπος που «κουβαλά» τον πόνο του Morrie χωρίς στιγμή να το βάζει κάτω,ο τρόπος που διδάσκει και μεταδίδει τις γνώσεις του στον μαθητή του, καθηλώνει και τον πιο απαιτητικό θεατή. Πρωταγωνιστής πολλών καρατίων ο Βαλτινός «παίζει»με τρόπο ζηλευτό ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα.Εκεί που κλαις με λυγμούς-και έχω προσωπική πείρα!- σε μια δραματική σκηνή, μέσα σε δευτερόλεπτα γελάς μέχρι δακρίων, από το χιούμορ που διέπει το κείμενο και το οποίο υπογραμμίζεται χάρη στην ερμηνεία του.Ναι,είναι σημαντικός στα κλασικά έργα ο Βαλτινός, αλλά μεγαλουργεί και στα ...μη κλασικά,που’ ναι όμως σημαντικά. Τρέξτε να τον δείτε στο «Κάθε Τρίτη με τον Μόρι»και θα καταλάβετε ακριβώς τι θέλω να πω και δεν χωράει σε λέξεις. «Μαγεύει»ο Βαλτινός, δείχνοντάς μας τι σημαίνει αληθινός Ηθοποιός. Ακριβής και άμεσος, με αποχρώσεις,με δεξιοτεχνία,με οίστρο.Σαγηνευτικός και μαγευτικός-τρέξτε!

ΣΤΗΝ υπέροχη αυτή ιστορία υπαρξιακής αναζήτησης, ανάμεσα σε έναν σπουδαίο καθηγητή κι έναν ανήσυχο μαθητή, που εξελίσσεται στο χρόνο, αμφισβητώντας τα στερεότυπα και ανακαλύπτοντας τις αληθινές αξίες της ανθρώπινης φύσης, εντυπωσιάζει υποκριτικά και ο ικανότατος Γιάννης Σαρακατσάνης. Έχει ευθυβολία στον ήρωά του και όπως ακριβώς«πλουτίζει» αυτός από τον καθηγητή του,έτσι «πλουτίζει»κι αυτός από το «πάντρεμά»του με τον Βαλτινό!Η «χημεία»τους απίστευτη.Τρέξτε στο Ιλίσια- Βολανάκης κι απολαύστε μια παράσταση- ψυχής που οφείλει να ανέβει και στο...μεγάλο Ιλίσια,έστω και για λίγες παραστάσεις πριν από τον Αρχιμάστορα Σόλνες του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση