Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Ποιες παροχές δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς για τα παιδιά τους

Share it:
Τις παροχές σε εργαζόμενους γονείς παρουσιάζει σε έναν αναλυτικό οδηγό το ΚΕΠΕΑ- ΓΣΕΕ. Αφορά στους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα σχετικά με τα όσα προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία αναφορικά με τις άδειες που δικαιούνται αλλά και τις παροχές της προστασίας μητρότητας.
1. Άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών. Για το χρονικό διάστημα 30 μηνών από τη λήξη της άδειας λοχείας, δηλ. 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό, είτε να προσέρχονται αργότερα ή να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα από την εργασία τους. Εναλλακτικά με συμφωνία με τον εργοδότη το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο ώρες ημερησίως για τους πρώτους 12 μήνες και σε μία ώρα ημερησίως για έξι επιπλέον μήνες.
2. Ειδική άδεια μητρότητας. Με το άρθρο 142 του Ν. 3655/2008 οι εργαζόμενες μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση δικαιούνται ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας για έξι μήνες.
3. Άδεια γέννησης παιδιού. Ο πατέρας δικαιούται δύο ημέρες άδεια με αποδοχές για κάθε παιδί. Οι άδειες αυτές είναι πρόσθετες και δεν συμψηφίζονται με τις ημέρες κανονικής άδειας.
4. Άδεια για τη φροντίδα υιοθετημένων παιδιών.
5. Γονική άδεια ανατροφής παιδιών. Ο εργαζόμενος γονέας έχει το δικαίωμα γονικής άδειας ανατροφής παιδιού μέχρις ότου συμπληρώσει την ηλικία των έξι. Για τη χορήγησή της ο εργαζόμενος πρέπει να έχει συμπληρώσει έναν χρόνο συνεχόμενης ή διακεκομμένης εργασίας στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη νόμων κ.α.
6. Άδεια για ασθένεια μελών της οικογένειας. Χορηγείται στις εξής περιπτώσεις: α) ο εργαζόμενος γονέας θα πρέπει να απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε επιχείρηση ή εκμετάλλευση, ανεξάρτητα αν έχει συμπληρώσει υπηρεσία ενός έτους στον ίδιο εργοδότη και β) ύπαρξη ασθένειας εξαρτώμενων από αυτόν μελών της οικογένειάς του.
7. Άδεια για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης. Για κάθε παιδί ηλικίας μέχρι 16 ετών το οποίο παρακολουθεί μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν, χωρίς περικοπή αποδοχών και έπειτα από άδεια του εργοδότη, ορισμένες ώρες ή ολόκληρη μέρα από την εργασία τους, μέχρι τη συμπλήρωση 4 εργάσιμων ημερών κάθε ημερολογιακό έτος, συνολικά και για τους δύο γονείς.
8. Μειωμένο ωράριο λόγω παιδιών με αναπηρία. Δικαιούνται μειωμένου ωραρίου κατά 1 ώρα την ημέρα. Θα πρέπει:
- να εργάζονται σε επιχείρηση που απασχολεί τουλάχιστον 50 άτομα
- Να έχουν παιδί με πνευματική, σωματική ή ψυχική αναπηρία
9. Άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνους και πολύτεκνους.
10. Γονική άδεια παιδιού το οποίο πάσχει από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος, από νεοπλασματικά ασθένεια ή χρήζει μεταμόσχευσης και σύνδρομο Down
11. Άδεια φροντίδας παιδιού με παρένθετη μητρότητα.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Share it:
Reactions:

Οικονομία

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ...

ΚΑΘΙΣΜΑ χωρίς ...πλάτη σε πτήση της EasyJet!

Dimitris Koulalis   Πριν λίγο, σε πτήση της easy jet απ' το Λούτον στη Γενεύη. Κάθισμα χωρίς πλάτη. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδο...