GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αλεξιάδης: Σε πολύ καλό σημείο η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια - Τι λέει για Δραγασάκη και τράπεζες

"Σε πολύ καλό σημείο βρίσκεται η όλη συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια, έγινε μια πολύ καλή σύσκεψη χθες κι έχουν μπει σε μια βάση όλα ...

"Σε πολύ καλό σημείο βρίσκεται η όλη συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια, έγινε μια πολύ καλή σύσκεψη χθες κι έχουν μπει σε μια βάση όλα τα ζητήματα. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε την οριστική συμφωνία ανάμεσα σε Δημόσιο και τράπεζες διότι οι τράπεζες δεν είναι δημόσιες επιχειρήσεις".
Αυτό δήλωσε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανίας Κασίμη.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "προχωρά πολύ καλά η διαδικασία και βρισκόμαστε μεταξύ δύο ορίων: το ένα όριο είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας ειδικά σε χαμηλά και μεσαία στρώματα και το δεύτερο η δυνατότητα λειτουργίας των τραπεζών μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο".
Σχετικά με τα προβλήματα των τραπεζών, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι "το πρόβλημα πρέπει να λυθεί γιατί οι τράπεζες λειτουργούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν. Σκεφτείτε να βγει μια αρνητική έκθεση για την ελληνική οικονομία ή για μια τράπεζα από κάποιο ευρωπαϊκό Ινστιτούτο ή άλλον Οργανισμό, τι αντιδράσεις θα υπάρξουν. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα. Δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Η νέα ρύθμιση που θα έρθει θα προστατεύει και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, με την έννοια ότι θα μπορούν να υπαχθούν και περιπτώσεις που σήμερα δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη. Αλλά για να μην τραγικοποιούμε τα πράγματα, σήμερα διάβαζα σε σάιτ ότι περίπου το 80% των δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη έχει αξία πρώτης κατοικίας κάτω των 100.000 ευρώ".
Για το θέμα των πλειστηριασμών, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι "ακούμε τα μύρια όσα, αλλά πείτε μου το 2018 αν έγινε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Πρέπει να προστατέψουμε τη λαϊκή κατοικία και το κάνουμε".
Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και σε στοιχεία της ΤτΕ για τις καταθέσεις λέγοντας ότι "τον Δεκέμβριο επέστρεψαν καταθέσεις 860 εκατ. από επιχειρήσεις και 2,3 δισ. ευρώ από νοικοκυριά" και πρόσθεσε ότι "η εικόνα δεν είναι μια εικόνα καταστροφολογίας. Αν θέλουμε να προχωρήσει η οικονομία,οι τράπεζες πρέπει να λειτουργήσουν σε ένα συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο".
Σε ό, τι αφορά αυτά που είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι "ο Γιάννης Δραγασάκης με τον οποίο υπάρχει μια σχέση δεκαετιών και είναι ο οικονομικός φιλόσοφος της Αριστεράς σε τέτοια θέματα, πολύ σωστά έθεσε το θέμα, δεν πρέπει να υπερβάλλουμε ή να παρερμηνεύουμε αυτά που είπε αλλά σε ό, τι αφορά τις τράπεζες πρέπει το θέμα να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο".
Για τον εξωδικαστικό, ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι "είχε προβλήματα στην αρχή γιατί οι Θεσμοί είχαν θέσει τέτοιους όρους και προϋποθέσεις που δεν μπορούσε να προχωρήσει. Πλέον τρέχει και έχουν κλείσει 1.600 υποθέσεις, που σημαίνει ότι έχει κουρευτεί αρχικό ποσό δανείου για τις επιχειρήσεις αυτές και ότι όλα τα δάνεια έχουν πάει σε 120 δόσεις. Ήταν περισσότερες οι αιτήσεις, αλλά μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο".
Ο ίδιος είπε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα "έρχεται η παρέμβαση για τον νόμο Κατσέλη- Σταθάκη, η ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία και η ρύθμιση για χρέη στην εφορία. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ανακουφίσουμε τους πολίτες".
Εξήγησε δε, ότι αυτά δεν μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα, καθώς "μέχρι τον Αύγουστο ήμασταν σε ένα πλαίσιο πιο στενό που έπρεπε να παίρνουμε την έγκριση των Θεσμών για το ό, τιδήποτε. Όλες οι χώρες με μνημονιακό πρόγραμμα, μετά την έξοδό τους από αυτό, για ένα διάστημα πρέπει να συζητούν με τους Ευρωπαίους εταίρους για την οικονομία".
Όπως είπε ο ίδιος με τη νέα παρέμβαση "θα μπορούν να υπαχθούν πολύ περισσότερες περιπτώσεις στον νόμο Κατσέλη, θα λαμβάνονται υπόψη κι άλλα κριτήρια, όπως η αξία του ακινήτου, το υπόλοιπο του δανείου κ.α".
Σχετικά με το θέμα άρνησης των τραπεζών να μειώσουν τη δόση ενός δανειολήπτη όταν το εισόδημά του έχει μεταβληθεί προς τα κάτω πριν το δάνειο κοκκινίσει, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι "είμαι σε αυτή την κατηγορία, Έχω πάρει δάνειο ως δημόσιος υπάλληλος που το κρατούν από το μισθό μου, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Η συνέπεια σε αυτή τη χώρα δεν επιβραβεύεται. Όσο έχουμε καπιταλισμό αυτό θα γίνεται, πρέπει να κάνουμε βήματα για μια οικονομία πιο δίκαιη πιο αποτελεσματική".
Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση