GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ερώτηση Νικολόπουλου για το Mall

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης υπέβαλε ο ανεξάρτητος βο...

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης υπέβαλε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, με θέμα "Tο «the Mall», ζει και βασιλεύει και το ελληνικό δημόσιο κοροϊδεύει;"

Αναλυτικά η ερώτησή του:

Με αλλεπάλληλες ερωτήσεις μου προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών (3668/443/11-11-13) και Δικαιοσύνης (3022/318/22-10-13 και 4910/533/29-11-13) είχα εντοπίσει διάφορες μεθοδεύσεις που αποσκοπούσαν σε σκανδαλώδεις διευκολύνσεις του Athens Metro Mall, συμφερόντων της εταιρείας Lamda Olympia Village.

Σε όλες τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου είχα αξιοποιήσει σοβαρά, αποκαλυπτικά στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν σε έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες. Παρά τις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές και δημοσιογραφικές αναφορές μιας «αμαρτωλής» ιστορίας με 16ετες παρελθόν, βρισκόμαστε σήμερα σε φάση «ευνοϊκής στασιμότητας» που προφανώς χαροποιεί την ιδιοκτήτρια εταιρία, γιατί κατά τα φαινόμενα, ούτε πρόστιμό ύψους 133 εκ. ευρώ κατέβαλε στο Ελληνικό Δημόσιο, ούτε προχώρησε σε τακτοποίηση αυθαιρέτου. Συγκεκριμένα, δεν έχει καταβληθεί παράβολο μόλις 10.000 ευρώ!

Αξίζει εν προκειμένου να επισυναφθεί αυτούσιο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της έγκριτης εφημερίδας Realnews της 16ης Μαρτίου 2016 το οποίο υπογράφεται από τον κ. Κασσιανό Τζέλη.

Συγκεκριμένα, εξιστορούνται όλα τα στάδια των προκλητικών διευκολύνσεων για το αυθαίρετο «The Mall» της Lamda, που μάλιστα είχε προκαλέσει τότε την παρέμβαση του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

Ειδικότερα, παρατίθεται κατωτέρω συνοπτικά το ιστορικό της «αμαρτωλής» υπόθεσης:

Με το άρθρο 110 του νόμου 4495/17 «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από την Ελληνική Βουλή στις 18-10-2017 και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 3-11-2017, δίνεται η δυνατότητα να «τακτοποιηθεί» το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης, το Μall στο Μαρούσι, έναντι ευτελούς τιμήματος.

Με ένα παράβολο αξίας μόλις 10.000€ το κτίριο, συνολικής επιφάνειας πάνω από 100.000 τ.μ., θα μπορούσε να «τακτοποιηθεί» η αυθαιρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πανομοιότυπο άρθρο είχε ψηφιστεί και το 2013 (Ν. 4178, άρθρο 23, παρ.6), που όμως ακυρώθηκε στη συνέχεια με την απόφαση ΣτΕ 1858/2015.

Ως γνωστόν με την απόφαση 376/2014 του ΣτΕ το Mall κρίθηκε αυθαίρετο, αφού ο νόμος βάσει του οποίου εκδόθηκε το 2003 η οικοδομική του άδεια από τις Υπηρεσίες του τότε ΥΠΕΚΑ, κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Σε συνέχεια αυτής της απόφασης ακολούθησε σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων από την Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Οι μεθοδεύσεις αυτές κατέληξαν με κατάθεση από τη ΛΑΜΔΑ, τον Αύγουστο του 2016, αίτησης «νομιμοποίησης» του Mall μέσω εκπόνησης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)και Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ), που ακόμα εκκρεμεί η έγκριση του.

Με τον πρόσφατο Νόμο 4495/17 διακινδυνεύεται να ακυρωθούν στην πράξη οι 16ετείς και πλέον προσπάθειες πολιτών και φορέων του Αμαρουσίου για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής και της οικονομικής βιωσιμότητας της τοπικής αγοράς.

Με τη στάση της η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΠΟΤΑΜΙ που ψήφισαν το Νόμο, αντικειμενικά και λόγω της ασάφειας του, ευνοούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για να επιβάλουν τα σχέδια τους σε βάρος των πολλών, της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος και των μικρών επιχειρήσεων του Αμαρουσίου.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

  1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να τροποποιήσει παγώσει όλες τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4495/17, που ευνοούν σκανδαλωδώς περιπτώσεις μεγαλοσυμφερόντων, σαν τα ανωτέρω περιγραφόμενα;
  2. Σε ποια φάση βρίσκεται η εν λόγω εκκρεμής υπόθεση του «The Mall»; Υφίσταται απόφαση είτε Υπουργική, είτε δικαστική, για καταβολή προστίμου ύψους 133 εκ. ευρώ από το «The Mall»;
  3. Να κατατεθεί κάθε σχετικό έγγραφο
  4. Έχει «τακτοποιηθεί» το αυθαίρετο με παράβολο μόλις 10.000 ευρώ;
  5. Να κατατεθεί κάθε τι σχετικό έγγραφο
  6. Ποιες συνολικά, πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος;
  7. Να κατατεθεί κάθε τι σχετικό έγγραφο

Κοινοποίηση: Εισαγγελία Αρείου Πάγου, Επιθεώρηση Περιβάλλοντος , Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση