GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

BBC: Δύσκολο να υπολογιστεί η σλαβομακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα

Απάντηση στην επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας δίνει το BBC με αφορμή το ρεπορτάζ του περί «μακεδονικής μειον...

Απάντηση στην επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας δίνει το BBC με αφορμή το ρεπορτάζ του περί «μακεδονικής μειονότητας», το οποίο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, το βρετανικό κρατικό δίκτυο αρχικά απαντά στον κ. Πετρίδη και στα όσα είπε για αντιφάσεις που περιέχονται στο δημοσίευμα: Ο κ. Πετρίδης είχε επισημάνει ότι στο κείμενο αναφερόταν πως η «μακεδονική γλώσσα» είχε απαγορευθεί επί Μεταξά ενώ στη συνέχεια σημειωνόταν ότι «η μακεδονική γλώσσα δεν έχει απαγορευθεί επισήμως στην Ελλάδα». Το BBC απαντά ότι στο δημοσίευμα ξεκαθαρίζεται πως η γλώσσα αυτή δεν έχει απαγορευθεί επισήμως «εδώ και δεκαετίες».
Το βρετανικό δίκτυο τονίζει επίσης στην επιστολή-απάντηση ότι το δημοσίευμα δεν έκανε λόγο για «μεγάλη καταπιεσμένη μειονότητα», όπως ανέφερε σε άλλο σημείο της διαμαρτυρίας του ο πρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων Μ. Βρετανίας.

Το BBC παραπέμπει στην παράγραφο του δημοσιεύματος με αναφορά στον αριθμό των σλαβόφωνων ή των μακεδονικής εθνότητας απογόνων στην Ελλάδα που «είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια». Στην ίδια παράγραφο του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι «ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος υπολογίζει ότι πάνω από 100.000 ακόμα ζουν στην ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα ταυτοποιούνταν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας».
Στην επιστολή του το BBC δηλώνει επίσης ότι δεν κατανοεί την παρατήρηση του κ. Πετρίδη πως αυτή η υποτιθέμενη μειονότητα εκπροσωπείται από ένα κόμμα με παρόμοιες πεποιθήσεις, το οποίο ωστόσο έχει ελάχιστη εκλογική απήχηση.
Η επιστολή του BBC δεν απαντά ευθέως στα άλλα σημεία που είχε επισημάνει πρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων: ότι το δημοσίευμα κατηγορούσε μια χώρα-μέλος της ΕΕ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι δεν περιλαμβανόταν επίσημη απάντηση της ελληνικής πλευράς και ότι επρόκειτο για μονομερές δημοσίευμα με ελάχιστη αναφορά στις επίσημες ελληνικές θέσεις.

Ο κ. Πετρίδης παραπέμπεται στις αποσαφηνίσεις που έχουν συμπεριληφθεί στο διαδικτυακό δημοσίευμα, οι οποίες περιλαμβάνουν και σύνδεσμο παραπομπής στην επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας του Έλληνα πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπενθυμίζεται ότι κληθείς να τοποθετηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας για το δημοσίευμα του BBC είχε σημειώσει ότι αποτελεί «μέρος του εσωτερικού ελληνικού πολιτικού διαλόγου»:
«Η συμφωνία λέει να μην παρεμβαίνουμε ο ένας στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου. Το άρθρο του BBC και τα ζητήματα που ήγειρε, είναι κάτι για τον ελληνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο, ίσως είναι ένα ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων, αλλά δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο για εκεί που θέλουμε να πάμε, δηλαδή για το ότι ανοίξαμε μια νέα σελίδα, ξεκλειδώσαμε μια τεράστια δυναμική φιλίας και συνεργασίας, για μας να εμπλακούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Αυτό είναι θέμα ελληνικής συζήτησης. (…) Και οι δύο πλευρές συμφωνήσαμε ότι δεν θα παρεμβαίνουμε σε αυτά τα ζητήματα, στις εσωτερικές μας υποθέσεις, έτσι πρέπει να το σεβαστούμε και αυτό είναι μέρος του Συντάγματός μας τώρα επίσης. (…) Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά αυτή τη συμφωνία, εργαστήκαμε σκληρά για να την πετύχουμε και είμαστε προσηλωμένοι στο να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε αυτά που συμφωνήσαμε. Όπως είπα, αυτό είναι ζήτημα για τον διάλογο εντός της Ελλάδας. Έχουμε να κάνουμε πολλά σε άλλους τομείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση