GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεκάδες μέλη της Σεμπάμπ έχασαν την ζωή τους σε αεροπορικές επιδρομές στην Σομαλία

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κλιμάκωσαν αυτή την εβδομάδα τις αεροπορικές επιδρομές τους εναντίον της Σεμπάμπ στη Σομαλία, με ...

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κλιμάκωσαν αυτή την εβδομάδα τις αεροπορικές επιδρομές τους εναντίον της Σεμπάμπ στη Σομαλία, με 26 μέλη της οργάνωσης να χάνουν τη ζωή τους σε πλήγμα που διεξήχθη προχθές Πέμπτη, κάτι όμως που δεν απέτρεψε νέα πολύνεκρη επίθεση των φανατικών ισλαμιστών στη Μογκαντίσου, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άνθρωποι.

Με ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή, το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική (US Africa Command, USAFRICOM) γνωστοποίησε ότι 26 μέλη της Σεμπάμπ σκοτώθηκαν προχθές Πέμπτη σε «στοχευμένη» αεροπορική επιδρομή στην περιοχή της Μπελεντουένε, στην επαρχία Χιράν, βόρεια της πρωτεύουσας.

Επρόκειτο για το τρίτο αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα μέσα στην εβδομάδα εναντίον της Σεμπάμπ, έπειτα από ένα πρώτο, την Κυριακή, στην ίδια επαρχία, τη Χιράν, όπου σύμφωνα με την AFRICOM σκοτώθηκαν 35 μέλη της οργάνωσης, κι ένα δεύτερο, κι αυτό στη Χιράν, τη Δευτέρα, όταν, πάντα κατά την ίδια πηγή, σκοτώθηκαν 20 μαχητές της οργάνωσης.

Αναφερόμενος στο πλήγμα της Πέμπτης ο στρατηγός Γκρέγκορι Χάντφιλντ, υποδιευθυντής του τμήματος της AFRICOM που είναι αρμόδιο για τη συλλογή πληροφοριών, τόνισε πως «αυτή η ενέργεια καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Σομαλίας να εξαρθρώσει το δίκτυο της Σεμπάμπ με τη βοήθεια των ΗΠΑ».

«Τα πλήγματα ακριβείας όπως αυτό διατηρούν την πίεση στη Σεμπάμπ» και διακόπτουν «τον κύκλο της προετοιμασίας (επιθέσεων), ενώ μειώνουν τη δυνατότητά τους να συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους και να συντονίζουν επιθέσεις εναντίον του σομαλικού λαού», πρόσθεσε ο Αμερικανός ανώτερος αξιωματικός.

Κατά την AFRICOM, σκοπός των τριών πληγμάτων ήταν να αποτραπεί μια επίθεση της Σεμπάμπ στην πόλη Μπελεντουένε, αλλά δεν εμπόδισαν την επίθεση που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές στη Μογκαντίσου, που άρχισε με την πυροδότηση αυτοκινήτου-βόμβας κοντά σε μεγάλο ξενοδοχείο και συνεχίστηκε με την κατάληψη ενός κτιρίου και την πολιορκία του για σχεδόν 22 ώρες από τις ειδικές δυνάμεις. Πηγές προσκείμενες στην αστυνομία έκαναν λόγο για 22 νεκρούς. Άλλες αστυνομικές πηγές έκαναν λόγο για έως και 35 θύματα.

Η Σεμπάμπ εκδιώχθηκε από τη σομαλική πρωτεύουσα Μογκαντίσου το 2011 και κατόπιν, προοδευτικά, από όλες τις άλλες μεγάλες πόλεις της Σομαλίας, σε επιχειρήσεις των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης. Τα μέλη της Σεμπάμπ, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, συνεχίζουν όμως να ελέγχουν ακόμη αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες.

Οι ισλαμιστές εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών εγκαταστάσεων, στρατιωτικών θέσεων και πολιτών στην πρωτεύουσα και αλλού, ενώ στήνουν συνεχώς ενέδρες σε στρατιωτικές οχηματοπομπές.

Ορκίζονται να ανατρέψουν τη σομαλική κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και τα 20.000 στελέχη της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM).

Οι ΗΠΑ, που δρουν σε συνεργασία με την αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης και τις σομαλικές δυνάμεις, κλιμάκωσαν τις αεροπορικές επιδρομές τους τα τελευταία χρόνια: εξαπέλυσαν 35 το 2017, 47 το 2018 και ήδη τουλάχιστον 16 φέτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση