GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Με στόχο να απαντηθούν ερωτήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι επ...

Με στόχο να απαντηθούν ερωτήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών συναντήθηκαν με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς την παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η μελέτη επίπτωσης στους ισολογισμούς των τραπεζών από τις νέες διατάξεις για την πρώτη κατοικία, που όπως έχει φανεί από την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής είναι η βασική εστία ανησυχίας στη Φρανκφούρτη.

Όσον αφορά στις ενστάσεις της ΕΚΤ για τα όρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο πήχης θα “χαμηλώσει” αναφορικά με τις καταθέσεις και την αξία των υπολοίπων ακινήτων που έχει ο αιτούμενος προστασία.

Συγκεκριμένα, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι:

  1. Η συνολική αξία των καταθέσεων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων του αιτούντα δεν υπερβαίνει το ήμισυ της συνολικής προς ρύθμιση οφειλής κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης και
  2. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος, πέραν της κύριας κατοικίας του, δεν υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής προς ρύθμιση οφειλής κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Τα νέα όρια πιθανότατα θα διαμορφωθούν στο 20-30% της οφειλής αναφορικά με τις καταθέσεις, ενώ για τη συνολική αξία των ακινήτων πιθανότατα στο ισοϋψές της οφειλής.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, ωστόσο φαντάζει απίθανο να κατατεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο στην Βουλή την Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση