GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Ντάισελμπλουμ στο Φόρουμ των Δελφών: Χρειάζονται συγχωνεύσεις τραπεζών στην ευρωζώνη

Υπέρ των συγχωνεύσεων των τραπεζών της Ευρωζώνης τέθηκαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και τέως επικεφαλής του Eurogr...

Υπέρ των συγχωνεύσεων των τραπεζών της Ευρωζώνης τέθηκαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και τέως επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ η Ευρώπη σε αντίθεση με τις ΗΠΑ εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες, καθώς το 80% των χρηματοδοτήσεων προέρχονται από αυτές και μόνο το 20% από τις αγορές κεφαλαίου.

Παράλληλα υποστήριξε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση και να τεθεί εκ νέου προτεραιότητα από την Κομισιόν η ενίσχυση των αγορών κεφαλαίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς διερωτήθηκε αν στην Ευρώπη έχουμε περάσει από τις πολύ μεγάλες τράπεζες για να χρεοκοπήσουν, στις πολύ μικρές για να επιτύχουν. Όπως είπε, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, έχουν βελτιώσει τη λειτουργική κερδοφορία τους, τα κεφάλαιά τους είναι σε σχετικά υψηλά επίπεδα και τα NPEs έχουν μειωθεί. Ωστόσο, "δεν βλέπουμε αυτή τη βελτίωση να αντικατοπτρίζεται στις τιμές των μετοχών τους". Τέθηκε επίσης υπέρ των διακρατικών συγχωνεύσεων λέγοντας πως "πρέπει να αφήσουμε τους μεγάλους να παίξουν". Χρειαζόμαστε την τραπεζική ενοποίηση για να γίνουν πιο κερδοφόρες οι τράπεζες. Αναφερόμενος ειδικά στη χώρα μας, σχολίασε: «Μερικοί λένε ότι χρειαζόμαστε ίσως δύο τράπεζες στην Ελλάδα. Θα πω κάτι τολμηρό: εάν ακολουθήσουμε το μοντέλο των ΗΠΑ, ίσως να υπάρχει ανάγκη μόνο για μια τράπεζα».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εστίασε στις δύο αντίρροπες δυνάμεις που ασκούνται στις τράπεζες. Από τη μία λόγω της σύσφιξης του ρυθμιστικού πλαισίου έχουν γίνει πιο ασφαλή ιδρύματα, κάτι που είναι θετικό, αλλά από την άλλη ασκούνται ισχυρές πιέσεις στην κερδοφορίας τους. "Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές, συν τα NPEs", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διπλή εγγραφή

Σε άλλο πάνελ νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος ευχήθηκε κεφαλαιαγορά να είναι σε καλή κατάσταση ώστε να μπορεί κανείς να αντλήσει κεφάλαια. Σήμερα δεν μπορεί κανείς να κάνει μια δημόσια εγγραφή, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita, προσθέτοντας ότι ελπίζουμε κάποια στιγμή στο μέλλον να κάνουμε μια διπλή εγγραφή, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως είπε «το προσπαθήσαμε στη διάρκεια του 2018 αλλά δυστυχώς οι αγορές στο τέλος του α’ τριμήνου υποχώρησαν και έτσι το χάσαμε για λίγες εβδομάδες. Είναι κάτι που θα το ξαναπροσπαθήσουμε και πιστεύουμε ότι στα επόμενα δυο χρόνια θα κάνουμε ένα dual listing».

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση