GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ποντίκια με «σούπερ όραση»

Κινέζοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μεθόδους νανοτεχνολογίας σε πειραματόζωα (ποντίκια), καταφέρνοντας να βελτιώσουν την όρασή τους...

Κινέζοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μεθόδους νανοτεχνολογίας σε πειραματόζωα (ποντίκια), καταφέρνοντας να βελτιώσουν την όρασή τους, έτσι ώστε να μη βλέπουν μόνο το ορατό φως, αλλά και το υπέρυθρο, που κανονικά είναι αόρατο για τον άνθρωπο και τα περισσότερα ζώα. Το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο για νέες προόδους στις τεχνολογίες υπέρυθρης όρασης, καθώς και για εφαρμογές στρατιωτικές, ασφάλειας και κρυπτογράφησης.

Παράλληλα τίθεται το ερώτημα κατά πόσο στο απώτερο μέλλον θα καταστεί εφικτό ακόμη και οι άνθρωποι -με τις κατάλληλες τροποποιήσεις στα μάτια τους- να βλέπουν στο υπέρυθρο χωρίς την ανάγκη κάποιας συσκευής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Τιάν Σούε και Τζιν Μπάο του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Cell (Κύτταρο), εισήγαγαν νανοσωματίδια στα μάτια των ποντικιών, κάτι που επέτρεψε στα ζώα να αποκτήσουν υπέρυθρη όραση για διάστημα έως δέκα εβδομάδων, ακόμη και τη μέρα, καθώς επίσης με ελάχιστες παρενέργειες.

Οι άνθρωποι και άλλα θηλαστικά μπορούν να δουν μόνο σε ορισμένα μήκη κύματος του φωτός, αλλά όχι την υπέρυθρη ακτινοβολία, που έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος από το ορατό φως. Η υπέρυθρη βρίσκεται παντού γύρω μας, καθώς άνθρωποι, ζώα και αντικείμενα λόγω της θερμότητας τους εκπέμπουν υπέρυθρο φως, ενώ τα αντικείμενα μπορούν επίσης να αντανακλούν το υπέρυθρο φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση