GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γερή ομάδα έφτιαξε η Ανδρεάδη για το "Στη μνήμη ενός παιδιού"

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ Ενώ ο έξοχος"Ίων" της ταλαντούχας Ιόλης Ανδρεάδη (με τον Κωνστα...

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Ενώ ο έξοχος"Ίων" της ταλαντούχας Ιόλης Ανδρεάδη (με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή, τη Δήμητρα Χατούπη και τον Νίκο Τουλιάτο) που κατέκτησε το ελληνικό κοινό για δυο χρόνια, ετοιμάζει βαλίτσες για Νέα Υόρκη, ώστε να παρουσιαστεί στο θέατρο "The Tank" του Μανχάταν στις 25, 26 και 27 Απριλίου (τοπική ώρα έναρξης 20.00) καθώς εντάχθηκε στο ρεπερτόριο του θεάτρου για το 2019 - "κλείδωσε" και η ζηλευτή διανομή της επόμενης παραγωγής που θα σκηνοθετήσει η χαρισματική σκηνοθέτις με τίτλο "Στη μνήμη ενός παιδιού". Ένα πρωτότυπο θρίλερ που έγραψαν μαζί με τον πολυσχιδή Άρη Ασπρούλη και το οποίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα της Αθήνας του 1910 και κάνει πρεμιέρα στις 8 Μαΐου στον Προαύλιο Χώρο του Ασύλου Ανιάτων στην Κυψέλη (όπου θα παιχτεί όλο τον Μάιο) και συνεχίζει τις παραστάσεις του στο Λονδίνο τον προσεχή Οκτώβριο στη σκηνή του Roehampton, το οποίο αποτελεί την μητρόπολη των Pefromance Studies.

ΠΑΜΕ ΓΕΡΟ ΚΑΣΤ

Ρούλα Πατεράκη (είναι η δεύτερη φορά που την σκηνοθετεί η Ιόλη Ανδρεάδη μετά τη σεζόν 2017-2018 στο Θέατρο Τέχνης με το έργο τότε "Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν" - μια μετεγγραφή των Ανδρεάδη - Ασπρούλη πάνω στο Φονικό στην Εκκλησία του TS ELIOT)

Κώστας Νικούλι (πρωταγωνιστής στην Xenia του Κούτρα που έφτασε ως τις Κάννες, στον Τσούκο της Μπρούσκου, στα Μαθήματα Πολέμου του Λιγνάδη και στον Ήχο του όπλου του Καρατζογιάννη)

Δέσποινα Σαραφείδου (η φετινή νικήτρια του βραβείου ερμηνείας Κάρολος Κουν)

Γιάννης Χαρμπάτσης (εξαιρετικός ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης)

ΠΑΜΕ ΝΑ ΣΤΑ ΠΩ ΟΛΑ

Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού το νέο θεατρικό έργο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη

Ένα αστυνομικό θρίλερ βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα παρουσιάζεται το 2019 σε Αθήνα και Λονδίνο.

Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού. Μια παράσταση site-specific που βασίζεται σε δεκαετή έρευνα πάνω σε πραγματικά γεγονότα και χρησιμοποιεί τη συγγραφική φόρμα της μυθοπλασίας και του αστυνομικού θρίλερ για να εξιστορήσει τα ευρήματά της. Μια σειρά από φόνους στο σήμερα οι οποίοι ερμηνεύονται αποκλειστικά με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν, καθώς όλα τα στοιχεία για την εξιχνίασή τους βρίσκονται εκεί.

Η ιστορία του έργου βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που χάραξαν την αθέατη πλευρά της καλλιτεχνικής Αθήνας του 1910 και τα οποία έρχονται στο φως ως αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας σε ιστορικά αρχεία, δημοσιεύματα της εποχής και πλειστηριασμούς παλαιών βιβλίων.

Γεγονότα όπως η μνημειώδης αυτοκτονία του έφιππου ποιητή Περικλή Γιαννόπουλου στη θάλασσα του Σκαραμαγκά για τα μάτια της μποέμισσας ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου και η τελετουργική σχέση της αυτοχειρίας του με τον συγγραφέα Πλάτωνα Ροδοκανάκη, τη μυστηριώδη μεσαιωνική προέλευση της οικογένειάς του και τους κωδικοποιημένους αποκρυφιστικούς συμβολισμούς που εντοπίζονται στα γραπτά του - τα οποία υπέγραφε ζωγραφίζοντας έναν λαγό (!).

Η επιλογή των χώρων που θα πραγματοποιηθεί η παράσταση σχετίζονται ιστορικά με τη παράξενη και ξακουστή Οικογένεια Ροδοκανάκη:

-το Άσυλο Ανιάτων αποτελεί την τελευταία αθηναϊκή οικία της οικογένειας Ροδοκανάκη έως και το 1901, χρονιά όπου το οίκημα της Αγίας Ζώνης θα περάσει στα χέρια του Ασύλου

-το Λονδίνο είναι ο τόπος όπου έζησε ο Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης (1635 – 1685) και εργάστηκε ως ποιητής, αλχημιστής και προσωπικός γιατρός του Βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Β’, συνεισφέροντας και στην ανακάλυψη του φαρμάκου ενάντια στην Πανούκλα

Η παράσταση πραγματοποιείται 100 χρόνια από τον θάνατο του Πλάτωνα Ροδοκανάκη, με την ευγενική παραχώρηση του προαύλιου χώρου από το Άσυλο Ανιάτων και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σκηνοθεσία - Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη

Κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης

Έρευνα: Άρης Ασπρούλης

Σκηνογραφία - Κοστούμια: Πηνελόπη Ασλάνογλου

Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γκόνης

Επιμέλεια Έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου

Φωτογραφίες: Θάνος Χόνδρος

Video Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος

Οργάνωση Παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη

Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου 1+1 = 1

Παίζουν: Ρούλα Πατεράκη, Κώστας Νικούλι, Δέσποινα Σαραφείδου (Βραβείο Ερμηνείας Κάρολος Κουν 2018), Γιάννης Χαρμπάτσης.

Επιπλέον πληροφορίες

Το έργο «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» αποτελεί πρωτότυπο νεοελληνικό θεατρικό κείμενο και είναι το όγδοο στη σειρά έργο των Ανδρεάδη – Ασπρούλη τα τελευταία 4 χρόνια το οποίο εκδίδεται από την "Κάπα Εκδοτική”. Η παράσταση αυτή αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία της Ρούλας Πατεράκη με τη σκηνοθέτη Ιόλη Ανδρεάδη μετά το Θέατρο Τέχνης (Υπόγειο 2017 - 2018, Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν) και γίνεται η αφορμή η Ρούλα Πατεράκη να ταξιδέψει πρώτη φορά ως ηθοποιός εκτός Ελλάδος. Τέλος, η παράσταση «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» είναι η τρίτη παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη που θα παρουσιαστεί τη φετινή σεζόν 2018 - 2019 στο εξωτερικό, μετά τον «Ίωνα» του Ευριπίδη ο οποίος θα ανέβει τον Απρίλιο του 2019 στο θέατρο «The Tank» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και το έργο «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» που ανέβηκε τον Νοέμβριο του 2018 στο «Hellenic Center» του Λονδίνου.

Τα δύο σκίτσα που συνοδεύουν την ανακοίνωση ανήκουν στον εικαστικό Γιώργο Τσόπανο και απεικονίζουν τον αυτόχειρα ποιητή Περικλή Γιαννόπουλο. Το υπόλοιπο συλλεκτικό υλικό αποτελεί μέρος της έρευνας πάνω στην οποία στηρίζεται η παράσταση.

Τέλος, με αφορμή την παράσταση, προετοιμάζεται ομαδική έκθεση με θέμα την Οικογένεια Ροδοκανάκη σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού.

Λίγα λόγια για την Ιόλη Ανδρεάδη

Η Ιόλη Ανδρεάδη γεννήθηκε στην Κυψέλη. Σπούδασε σκηνοθεσία στη RADA και στο King’s College London, στο οποίο ολοκλήρωσε το 2014 τη διδακτορική της διατριβή γύρω από το Θέατρο και την Τελετουργία, ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Έζησε 7 χρόνια στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, σπουδάζοντας και δουλεύοντας πάνω στο θέατρο ως υπότροφος των ιδρυμάτων FULBRIGHT FOUNDATION GREECE, Ίδρυμα Ωνάση / Onassis Foundation, Stavros Niarchos Foundation και J. F. COSTOPOULOS FOUNDATION. Είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Πολιτιστική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει σκηνοθετήσει 28 παραγωγές σε Αθήνα, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Βερολίνο, Ρώμη και Νέα Υόρκη. Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πλατφόρμας σκηνοθετών «World Wide Lab», η οποία δημιουργήθηκε στο Watermill Center του Bob Wilson το 2011 και της οποίας διετέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια το 2013 και το 2015. Έκτοτε, η Ιόλη εργάζεται εντατικά στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, τα τελευταία 4 χρόνια, έχει παρουσιάσει τις εξής 10 παραστάσεις: «Αρτώ – Βαν Γκογκ / avec un pistolet» στο Θέατρο Σημείο το 2015, «Οικογένεια Τσέντσι» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη σεζόν 2015-2016, «Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού – μια παράσταση στο Αρχείο» στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς το 2016, «Young Lear» στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2016, «Φονικό στην Εκκλησιά» στο Φεστιβάλ Φιλίππων το 2016, «Το βασίλειο της γης» στο Olvio τη σεζόν 2016 – 2017, «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και στο Bob Festival (Φεστιβάλ Αθηνών), «Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν» στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης τη σεζόν 2017 – 2018, «Ο Μισάνθρωπος» στο Σύγχρονο Θέατρο την άνοιξη του 2018 και «Ίων» στο Φεστιβάλ Φιλίππων, το θέατρο Άλφα.Ιδέα, σε περιοδεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό τη διετία 2017-2019. Το ίδιο διάστημα δίδαξε Αρχαίο Δράμα και Devised Theater στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όπου πραγματοποίησε και σεμινάρια θεάτρου για άτομα σε απεξάρτηση και συμμετείχε στο «Caravan Project» μέσω του οποίου ταξίδεψε σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας για να διδάξει δημιουργική γραφή. Αυτή την περίοδο, διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Δήλος. Είναι επίσης πιστοποιημένη Yoga Teacher και διδάσκει Acting Yoga.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση