GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ισραηλινή ΜΚΟ: Γίνεται επέκταση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στην Δυτική Όχθη

Περισσότερα από 100.000 στρέμματα παλαιστινιακών εδαφών επιτάχτηκαν μέσα σε 50 χρόνια από το Ισραήλ που επικαλείτο ανάγκες ασφαλεία...

Περισσότερα από 100.000 στρέμματα παλαιστινιακών εδαφών επιτάχτηκαν μέσα σε 50 χρόνια από το Ισραήλ που επικαλείτο ανάγκες ασφαλείας, αλλά σχεδόν η μισή αυτή έκταση χρησίμευσε εν τέλει για την επέκταση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καταγγέλλει ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Όχθη από το 1967 και σχεδόν 450.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν εντός των εβραϊκών οικισμών επί του παλαιστινιακού αυτού εδάφους. Οι εβραϊκοί οικισμοί αυτοί είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Σε έκθεση, η ισραηλινή οργάνωση Kerem Navot, που διενεργεί έρευνες για τις κατασχέσεις εδαφών στη Δυτική Όχθη, κατέγραψε ότι περισσότερα από 100.000 στρέμματα είχαν κατασχεθεί από τον ισραηλινό στρατό από το 1969, εδάφη των οποίων οι ιδιοκτήτες ήταν κυρίως ιδιώτες Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με τον Ντρορ Ετκές, συντάκτη της έκθεσης, σχεδόν το 47% των κατασχέσεων αυτών χρησίμευσε τελικά στη δημιουργία εβραϊκών οικισμών, στην κατασκευή δρόμων για τους εποίκους ή στην εγκατάσταση στρατιωτικών υποδομών οι οποίες στη συνέχεια περιήλθαν στους εποίκους.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σήμερα ότι "δεν γνωρίζει για την έρευνα αυτή, η οποία θα εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα".

"Το Εργατικό Κόμμα, μεταξύ 1967 και 1977, είναι το κόμμα που εγκαθιδρύει την αντίληψη της κατάσχεσης εδαφών για εβραϊκούς οικισμούς", εξηγεί ο Ντρορ Ετκες, τονίζοντας ότι οι περισσότερες κατασχέσεις προς όφελος των οικισμών έγιναν ωστόσο αργότερα, όταν το δεξιό κόμμα Λικούντ ήταν στην εξουσία μεταξύ 1979 και 1983.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι κατασχέσεις για λόγους ασφαλείας σε κατεχόμενο έδαφος πρέπει να είναι προσωρινές και να προβλέπουν μια αποζημίωση, αναφέρει ο ερευνητής της Κερέμ Ναβότ.

'Όμως αναφέρει ότι περισσότερο από το 60% των εδαφών κατασχέθηκαν από τον ισραηλινό στρατό επ΄ αόριστον και καταγγέλλει την απουσία ενός πραγματικού "μηχανισμού δίκαιης αποζημίωσης".

Αλλά η δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής μετά τις συμφωνίες του 'Οσλο το 1993 δεν σταμάτησε τις κατασχέσεις εδαφών στην Δυτική Όχθη που υποτίθεται ότι πέρασαν υπό τον έλεγχο της Αρχής, σύμφωνα με τον Ντρορ Ετκες.

Στις σπάνιες περιπτώσεις ακύρωσης της εντολής κατάσχεσης "ούτε μια φορά το έδαφος δεν παραδόθηκε όπως ήταν πριν κατασχεθεί", εξηγεί ο ερευνητής.

Η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση, η πιο δεξιά στην Ιστορία της χώρας, υποστηρίζει τους υπέρμαχους της εποικιστικής δραστηριότητας και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι "η εποικιστική δραστηριότητα δεν θα σταματήσει".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση