GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι απαντά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το προσφυγικό

"Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στοχεύει στην χειραφέτηση και αυτονόμηση των αναγνωρισμένων προσφύγων" αναφέρεται σε σχ...

"Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στοχεύει στην χειραφέτηση και αυτονόμηση των αναγνωρισμένων προσφύγων" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το αρμόδιο υπουργείο λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του Realfm 97,8 και του enikos.gr σχετικά με το πρόγραμμα "ΕΣΤΙΑ".
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενεργώντας στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για την προστασία των αναγνωρισμένων προσφύγων, εφαρμόζει, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την προβλεπόμενη διαδικασία αποχώρησης των αναγνωρισμένων προσφύγων από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ».
Οι θέσεις στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», καθώς και στα Κέντρα Φιλοξενίας καλύπτουν τις ανάγκες των αιτούντων άσυλο, ενώ οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία υποδοχής και να πάρουν εν τέλει τη ζωή τους στα χέρια τους, όπως υποδεικνύει η διεθνής εμπειρία και πρακτική.
Κεντρικός στόχος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι η χειραφέτηση και αυτονόμηση των αναγνωρισμένων προσφύγων, οι οποίοι θα μπορούν να ενταχθούν ισότιμα στην ελληνική κοινωνία και αγορά εργασίας, απολαμβάνοντας αντίστοιχη προστασία με αυτήν που έχουν οι έλληνες εργαζόμενοι και άνεργοι.
Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που πρόκειται να αποχωρήσουν από τα διαμερίσματα έως τις 31 Μαρτίου 2019 είναι 204, έχουν λάβει διεθνή προστασία πριν από τουλάχιστον 20 μήνες, ενώ έχουν εξαιρεθεί της αποχώρησης όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως έγκυες γυναίκες και λεχώνες, παιδιά, άτομα με αναπηρία, βαριά ασθενείς, καθώς και οικογένειες, των οποίων κάποιο μέλος είναι ακόμη αιτών άσυλο.
Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει μεριμνήσει ώστε όλοι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που θα αποχωρήσουν από τα διαμερίσματα να συνεχίσουν να λαμβάνουν το χρηματικό βοήθημα για επιπλέον τρεις μήνες, ενώ θα μπορούν να ενταχθούν κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, διάρκειας οκτώ μηνών για 3.000 άτομα, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας. Ακόμη, έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα διαθέτουν Α.Φ.Μ, Α.Μ.Κ.Α., καθώς και πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Ακόμη, από την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «HELIOS 2», που προβλέπει ενταξιακές δράσεις και επιδότηση ενοικίου με διάρκεια έξι μήνες για 5.000 πρόσφατα αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην καθιέρωση ενός κυλιόμενου συστήματος που θα προσφέρει στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες έξι μήνες επιπλέον στέγαση στα διαμερίσματα του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», με παράλληλη συμμετοχή σε ενταξιακές δράσεις. Στη συνέχεια, για ακόμη έξι μήνες, θα προσφέρεται επιδότηση ενοικίου για την ενίσχυση της αυτόνομης διαβίωσης και της ουσιαστικής ένταξης. Μετά από αυτόν τον ένα χρόνο υποστήριξης, όσοι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν θα έχουν βρει εργασία, θα έχουν πρόσβαση στο ελληνικό σύστημα προνοιακών επιδομάτων".
Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε το enikos.gr οι ΜΚΟ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαδικασία εξόδου των προσφύγων που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο από το πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με έγγραφό τους προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και αρμόδιους φορείς, οι ΜΚΟ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες που η διακοπή και αποχώρηση από το πρόγραμμα ESTIA, ενδέχεται να έχει στην ασφάλεια και ευημερία όσων έκαναν χρήση του προγράμματος.
«Οι ανησυχίες που εκφράζονται είναι απολύτως δικαιολογημένες. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στο θέμα και τις ανάγκες των αναγνωρισμένων προσφύγων. Δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στο τι γίνεται μετά, γιατί κάποιοι από αυτούς θα μείνουν στη χώρα και πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν μία νέα αρχή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», δήλωσε στον Realfm 97.8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Στέλλα Νάνου .

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση