GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στη Βουλή οι καταγγελίες για τα βιολογικά προϊόντα

Την κατεπείγουσα αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την εντατικοποίηση των κρατικών ελέγχων στα βιολογικά προϊόντα, ώστε να διασφαλιστεί η ...

Την κατεπείγουσα αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την εντατικοποίηση των κρατικών ελέγχων στα βιολογικά προϊόντα, ώστε να διασφαλιστεί η αξιόπιστη παραγωγή και η ασφαλής κατανάλωσή τους, ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ., Γιώργος Κατσιαντώνης, επισημαίνοντας τα όσα καταγγέλλουν επιστήμονες και παράγοντες της αγοράς σε δημοσίευμα της Realnews, σχετικά με περιστατικά απάτης που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έλεγχοι εντόπισαν ίχνη χημικών λιπασμάτων σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις. Πρόκειται για δύο εταιρείες παραγωγής ελαιολάδου σε Κορινθία και Μεσσηνία και άλλες τρεις εταιρείες με κηπευτικά προϊόντα, η μία στην Πελοπόννησο και οι δύο στην Κρήτη. «Αν και τα προϊόντα των εταιρειών αυτών έφεραν τη βιολογική πιστοποίηση, με αποτέλεσμα να πωλούνται στην αγορά από 30% έως και 70% ακριβότερα σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα, τα πιστοποιημένα εργαστήρια εντόπισαν φωσφονικά οξέα, τα οποία θεωρούνται βλαβερά για το περιβάλλον και δυνητικά και για την ανθρώπινη υγεία. Όπως έδειξαν οι έλεγχοι, και στις πέντε περιπτώσεις οι παραγωγοί είχαν πέσει θύματα απάτης, καθώς χρησιμοποιούσαν ένα εισαγόμενο εδαφοβελτιωτικό, το οποίο, αν και προωθείται ως «οργανικό» και «φυσικό» λίπασμα, περιείχε χημικές ενώσεις που απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται σε βιολογικά προϊόντα», ανέφερε η Realnews.
Στο πλαίσιο αυτό ο Γιώργος Κατσιαντώνης τονίζει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, ότι «το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρατικός φορέας ελέγχου βιολογικών προϊόντων, δίνει πρόσφορο έδαφος στην παραβατικότητα και ταυτόχρονα καταδικάζει τους παραγωγούς που προσπαθούν να προσφέρουν στο καταναλωτικό κοινό το καλύτερο δυνατό βιολογικό προϊόν» και ζητά εκτός των άλλων, τη σύσταση κρατικού φορέα ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.
Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση