GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υποτροφία στον γιο του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας

Υποτροφία ύψους 27.000 ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», πήρε ο γιος του νυν αναπληρωτή υπουργού Έρευνας (υπάγεται στο υπουργείο Πα...

Υποτροφία ύψους 27.000 ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», πήρε ο γιος του νυν αναπληρωτή υπουργού Έρευνας (υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας) Κώστα Φωτάκη το 2017 ως υποψήφιος διδάκτορας για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το Ελληνικό ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), το οποίο ωστόσο ο πατέρας του σχεδίασε και δημιούργησε
Ωστόσο εδώ τίθενται τα ερωτήματα πόσο ηθικό είναι τελικά να θέσει την υποψηφιότητά του σε περίοδο που ο πατέρας του είναι υπουργός, και μάλιστα εκείνος που συγκρότησε το συγκεκριμένο ίδρυμα; Υπάρχει πιθανότητα επηρεασμού των μελών των αντίστοιχων επιτροπών που κρίνουν τις αιτήσεις των υποψήφιων διδακτόρων; Και μπορεί κανείς με βεβαιότητα να δηλώσει ότι δεν αδικήθηκε με τη διαδικασία αυτή κάποιος άλλος νέος ή νέα που πιθανώς είχε τα ίδια ή και περισσότερα προσόντα αλλά διαφορετικό όνομα;
Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί σήμερα μια ανεξάρτητη Αρχή για τη διαχείριση της έρευνας στη χώρα και ένα όργανο που πολυδιαφημίζεται επί σειρά ετών για τη διαφάνεια και τους ευγενείς επιστημονικούς σκοπούς του (καθώς είναι αλήθεια ότι έχει φέρει στην Ελλάδα αξιόλογους νέους επιστήμονες για να κάνουν την έρευνά τους εδώ). Ωστόσο, το να εντάσσεται ο γιος του υπουργού που το δημιούργησε ανάμεσα στους διδάκτορες που έχει χρηματοδοτήσει, αποτελεί μια είδηση που δεν θα ενέτασσε κανείς στις πιο λαμπρές σελίδες του.
Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Φωτάκης, απαντώντας στο σημερινό δημοσίευμα των Νέων αναφέρει τα εξής:
«Σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» γίνεται αναφορά σε μέλος της οικογένειάς μου που διεκδίκησε με επιτυχία το 2017 υποτροφία υποψήφιου διδάκτορα από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), στο πλαίσιο ανοικτής διαγωνιστικής διαδικασίας. Η χρονική στιγμή που επιλέγεται να κυκλοφορήσει αυτό το δημοσίευμα, «σύμφωνα με πληροφορίες» όπως αναφέρεται, δεν είναι τυχαία γιατί τα αποτελέσματα έχουν δημοσίως ανακοινωθεί εδώ και δύο χρόνια. Κατά συνέπεια οι «πληροφορίες» είναι αήθεις και αποσκοπούν στο να πλήξουν τη θεσμική μου ιδιότητα και το έργο που επιτελείται στο Υπουργείο, ενώ παράλληλα σπιλώνουν την προσωπικότητα ενός νέου και πλήρως ανεξάρτητου ατόμου.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θίγουν το ίδιο το ΕΛΙΔΕΚ, ένα Ίδρυμα-θεσμό που στηρίζει την Έρευνα και τους νέους επιστήμονες στη χώρα. Ένα Ίδρυμα που έχει γίνει αποδεκτό από ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα για το σημαντικό έργο που επιτελεί.
Οι «πληροφοριοδότες» αδυνατούν να κατανοήσουν ότι τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει. Δεν σχετίζονται με τις τακτικές που οι ίδιοι καθιέρωσαν και εξέθρεψαν στο παρελθόν.
Το ΕΛΙΔΕΚ είναι ένα παντελώς ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ από την Πολιτεία Ίδρυμα. Η Διοίκησή του, δηλαδή το Επιστημονικό Συμβούλιο, επιλέγεται από 40 εκπροσώπους που ορίζονται από τα ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας. Οι αξιολογήσεις των προτάσεων των προκηρύξεων του ΕΛΙΔΕΚ γίνονται από ανεξάρτητες Επιτροπές καταξιωμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, χωρίς καμία δυνατότητα εξωτερικής παρέμβασης.
Αλλά ας μην κρυβόμαστε. Η σημερινή αντιπολιτευτική ένδεια, οδηγεί σε τέτοιες απόπειρες έγερσης θεμάτων ηθικής τάξης και δεοντολογίας εκεί που δεν υπάρχουν. Ας το εμπεδώσουν όμως καλά όσοι ακολουθούν αυτόν τον δρόμο. Όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι!»

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση