GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας ανακοινώνει την αποφυλάκιση άλλων 50 αντιπολιτευόμενων

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην αποφυλάκιση ακόμη 50 αντιπολιτευόμενων που είχαν συλληφθεί εξαιτίας της συμ...

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην αποφυλάκιση ακόμη 50 αντιπολιτευόμενων που είχαν συλληφθεί εξαιτίας της συμμετοχής τους σε διαδηλώσεις, ενώ απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες ως την συμφωνημένη προθεσμία για να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει πολιτικούς.

Οι 50 είχαν συλληφθεί και τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για εγκλήματα εναντίον της δημόσιας ασφάλειας, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση. Αφέθηκαν ελεύθεροι και τους επιβλήθηκε κατ' οίκον περιορισμός. Οι κατηγορίες σε βάρος τους δεν έχουν αρθεί.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα διαβεβαιώνει ότι έχει αποφυλακίσει 386 κρατούμενους από τον Φεβρουάριο και προσθέτει ότι οι υπόλοιποι θα είναι ελεύθεροι ως τη 18η Ιουνίου.

Ωστόσο η Μανάγκουα κάνει λόγο για ακόμη 92 εγκλείστους που μένουν να αποφυλακιστούν, ενώ η αντιπολίτευση υπολογίζει πως οι κρατούμενοι που αποκαλεί πολιτικούς είναι υπερδιπλάσιοι.

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης έχει απειλήσει να διακόψει κάθε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση αν δεν αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι φυλακισμένοι και δεν μπουν στο αρχείο οι κατηγορίες σε βάρος τους.

Η πολιτική κρίση στη Νικαράγουα ξέσπασε τον Απρίλιο του 2018, αρχικά με αφορμή τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων που περιλάμβανε τη μείωση των συντάξεων — τα μέτρα μπήκαν στο συρτάρι μερικές ημέρες αργότερα, αλλά αφού ήδη η κινητοποίηση είχε μεταμορφωθεί σε εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης του άλλοτε επικεφαλής των σαντινιστών ανταρτών που ανέτρεψαν τη δικτατορία των Σομόσα. Οι κινητοποιήσεις αντιμετωπίστηκαν με σκληρή καταστολή.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμά ότι η κρίση στη Νικαράγουα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 325 ανθρώπους. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για 199 νεκρούς, οργανώσεις της αντιπολίτευσης για 550.

Περίπου 62.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα εξαιτίας της βίας, εκτιμά ο ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση