GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μεταφορικό ισοδύναμο και για τις αεροπορικές μετακινήσεις των νησιωτών

Ξεκινά σήμερα, 20 Μαΐου, η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στις αεροπορικές μετακινήσεις των νησιωτών, δήλωσε ο αναπληρωτής υ...

Ξεκινά σήμερα, 20 Μαΐου, η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στις αεροπορικές μετακινήσεις των νησιωτών, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Εφόσον ο νησιώτης επιλέξει την αεροπορική μετακίνηση θα λαμβάνει μέρος του ποσού, όχι όμως περισσότερο από αυτό που θα λάμβανε με τη θαλάσσια μεταφορά. Για τα αεροπλάνα θα είναι ίδιος ο τρόπος εγγραφής των πολιτών (στο https://metaforikoisodynamo.gr ), θα χρειάζεται δήλωση Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη κατά την κράτηση, επιλογή μεταξύ ακτοπλοϊκού/ αεροπορικού από τις διαθέσιμες διαδρομές, ίση επιδότηση με το ακτοπλοϊκό ταξίδι.

Ο υπουργός δήλωσε ότι με το Μεταφορικό Ισοδύναμο επιτυγχάνεται η διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης των νησιωτών για τις μετακινήσεις τους, γίνεται πράξη η βασική αρχή της ισοτιμίες μεταξύ των πολιτών, εξαλείφεται το ανταγωνιστικό μειονέκτημα των νησιωτικών επιχειρήσεων, λόγω του μεγαλύτερου κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών, ενώ επιπλέον γίνονται πιο ανταγωνιστικά τα νησιωτικά προϊόντα.

Υπογράμμισε πως μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί στο μέτρο του ΜΙ πάνω από 200.000 νησιώτες, έχουν χρησιμοποιηθεί πάνω από 350.000 εισιτήρια για ΜΙ για πάνω από 1.300 διαδρομές, έχουν επιστραφεί συνολικά 6 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων και καθημερινά με ΜΙ χρησιμοποιούνται πάνω από 2.500 εισιτήρια.

Για τις επιχειρήσεις σημειώθηκε πως επιδοτείται το αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων, είτε με φορτηγό είτε με επαγγελματικό όχημα. Αναφέρθηκε ότι το μέσο ποσοστό επιστροφής είναι 44% του κόστους μεταφοράς σε κάθε επιχείρηση ενώ μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 11.000 επιχειρήσεις.

Επέκταση της επιδότησης της μεταφοράς καυσίμων σε όλα τα νησιά από 1-1-2020

«Στόχος μας είναι τα πρωτοσέλιδα που "μιλούσανε" για τιμές φωτιά των καυσίμων στα νησιά να αποτελέσουν πλέον παρελθόν» τόνισε ο κ. Σαντορινιός στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών( ΕΒΕΑ).

Ο κ. Σαντορινιός είπε ότι το μέτρο της επιδότησης στη μεταφορά καυσίμων -προκειμένου ο καταναλωτής να μπορεί πληρώνει την τιμή της βενζίνης με τον μέσο όριο των τιμών της Αττικής - θα επεκταθεί σε συνεργασία με τους φορείς των καυσίμων σε όλα τα υπόλοιπα νησιά από την 1 Ιανουαρίου του 2020.

Αυτή τη στιγμή το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου για τη μεταφορά απλής αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτανίων) και diesel κίνησης θα εφαρμόζεται πιλοτικά έως το τέλος τους 2019 σε 34 μικρά και απομακρυσμένα νησιά, ενώ στη δράση συμμετέχουν 88 πρατήρια που επιδοτούνται για αγορές απλής αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτανίων) και diesel κίνησης με πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Τα νησιά αυτά είναι τα εξής: Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Αλόννησος, Αμοργός, Ανάφη, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Ίος, Ικαρία, Κάρπαθο, Κάσος, Κέα, Κίμωλος, Κύθηρα, Κύθνος, Λειψοί, Λέρος, Μεγίστη, Μήλος, Νίσυρος, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Σύμη, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι Χάλκη και Ψαρά.

Ο υπουργός παρουσιάζοντας παραδείγματα σε κάποια νησιά είπε συγκεκριμένα ότι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου η τιμή της βενζίνης σε πρατήριο στην Κάρπαθο είχε διαμορφωθεί στην τιμή αγοράς για τον καταναλωτή στο 1,68 ευρώ το λίτρο από 1,88 ευρώ το λίτρο, στην Κάσο στο 1,82 ευρώ από 2,02 ευρώ το λίτρο, στη Σαμοθράκη στο 1,544 από 1,786 το λίτρο στη Φολέγανδρο στο 1,698 από 1,897 το λίτρο στη Σίφνο στο 1,70 από 1,89 το λίτρο και στη Λέρο στο 1,58 ευρώ το λίτρο από 1,79.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση