GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΕΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ! ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ η επόμενη ημέρα των εκλογών...

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία της χώρας, το ζητούμενο μιας εκλογικής αναμέτρησης δεν είναι ποιο κόμμα θα βγει πρώτο αλλά ...

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία της χώρας, το ζητούμενο μιας εκλογικής αναμέτρησης δεν είναι ποιο κόμμα θα βγει πρώτο αλλά η απόσταση την οποία θα έχει από το δεύτερο. Από το εύρος της διαφοράς αυτής θα κριθούν οι εξελίξεις της επόμενης ημέρας εντός και εκτός των κομμάτων, ακόμη και το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές. 

Οι Έλληνες προσέρχονται πάντως στις κάλπες την ώρα που συντελείται δεξιά στροφή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Λεπέν, τον Σαλβίνι και τον Όρμπαν που θα είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές ενώ ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Μεγάλη Βρετανία όπου το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ διεκδικεί επίσης των πρωτιά. Πέραν του μεταναστευτικού, που κυριαρχεί, οι εκλογές της Κυριακής αποτελούν γενικότερη δοκιμασία για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καθώς οι έως τώρα κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις του βρίσκονται υπό σοβαρή αμφισβήτηση και υποχώρηση. Δεν είναι τυχαίο ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα απειλούνται με σοβαρή απώλεια εδρών, προς όφελος κυρίως των μικρότερων ευρωομάδων της δεξιάς, κινδυνεύοντας να χάσουν, για πρώτη φορά, την έως τώρα πλειοψηφία της Ευρωβουλής. Σε κάθε περίπτωση το τοπίο στην Ευρώπη, ύστερα και από όσα έχουν συμβεί την προηγούμενη πενταετία, αναμένεται να είναι διαφορετικό και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες να κινηθούν προς νέες κατευθύνσεις.

Στη χώρα μας, εκτός από τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, ο χειρισμός των εθνικών θεμάτων αποτελεί βασικό κριτήριο για την ψήφο των πολιτών. Όσο και εάν η κυβέρνηση επιχείρησε το τελευταίο διάστημα να υποβαθμίσει το κεφάλαιο αυτό, η Συμφωνία των Πρεσπών έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των τάσεων του εκλογικού σώματος. Η ενεργοποίηση των πατριωτικών ανακλαστικών της κοινής γνώμης, που είχε ως αποτέλεσμα και την αρνητική στάση της ΝΔ απέναντι στην συμφωνία, συγκρότησε νέα δεδομένα που ειδικά στην βόρεια Ελλάδα έχουν προκαλέσει σοβαρότατη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε διαμορφώνεται και ευρύτερα μια καινούργια κοινωνική ατζέντα στην οποία κυριαρχούν εξίσου τα θέματα της ασφάλειας και της επιστροφής στις παραδοσιακές αρχές και αξίες.

Με το πλουσιοπάροχο πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης η κυβέρνηση επεδίωξε, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, να αμβλύνει το βαρύ κλίμα εις βάρος της και να εξισορροπήσει τις απώλειες ακόμη και από τη συμπεριφορά της σε θέματα ηθικής τάξης, τις εμφανίσεις του κ. Τσίπρα σε σκάφη της ελίτ και την εμπλοκή δικών της ανθρώπων σε υποθέσεις σκανδάλων. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι «κατάφεραν να κλείσουν σημαντικά την ψαλίδα» και επικαλούνται δημοσκοπικά δεδομένα της τελευταίας στιγμής που, κατ' αυτούς, δείχνουν ότι η διαφορά κυμαίνεται περί τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο και αυτό ακόμη το στοιχείο δεν φαίνεται ότι προκαλεί εφησυχασμό διότι η μεγάλη νάρκη των φετινών εκλογών βρίσκεται, όπως επισημαίνουν όλοι οι ερευνητές της κοινής γνώμης, στους 500.000 νέους ψηφοφόρους. Πρόκειται για τους 17ρηδες που έχουν δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά δίχως να υπάρχει προηγούμενη εκλογική συμπεριφορά τους με βάση την οποία θα μπορούσε να γίνουν συγκρίσεις και εκτιμήσεις. Ανάλογα και με το βαθμό συμμετοχής, το αποτέλεσμα είναι ανοικτό επομένως σε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και μιας πολύ μεγαλύτερης διαφοράς, γιαυτό και η κινητοποίηση των δύο τελευταίων εικοσιτετραώρων από όλες τις πλευρές αποκτά πολύ μεγάλη σημασία. Η υποτονικότητα των προεκλογικών συγκεντρώσεων ενίσχυσε άλλωστε την αβεβαιότητα και σίγουρα έδειξε ότι ύστερα και από την μακρόχρονη μνημονιακή περιπέτεια επικρατεί κόπωση στο εκλογικό σώμα, ότι η αξιοπιστία του σημερινού σκηνικού έχει πέσει στο χαμηλότερο δυνατό σημείο και ότι αρχίζουν να παρουσιάζονται νέες φυγόκεντρες τάσεις στο πολιτικό σύστημα. Πολλοί προβλέπουν μάλιστα ότι από την Δευτέρα οι τάσεις αυτές θα ενισχυθούν κι άλλο καθώς στις κάλπες θα καταγραφεί εκτός από τη δεξιά στροφή και ένα ισχυρό -αν και διάσπαρτο σε διάφορους χώρους- αντισυστημικό ρεύμα σε επίπεδο κοινωνίας. Υπό την έννοια αυτή, αναμένεται με ενδιαφέρον να φανεί σε ποια επίπεδα θα κυμανθεί, μετά τις αναμετρήσεις του 2015, ο νέος δικομματισμός και να γίνουν οι σχετικές αναγωγές για τις εθνικές κάλπες.

Τούτων δοθέντων, χωρίς κανείς να αμφισβητεί την πρωτιά της ΝΔ το στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αφορά μόνο την απόσταση που θα έχει αλλά και το ποσοστό που θα πετύχει ώστε να μπορεί το βράδυ της Κυριακής να μιλήσει για καθαρή νίκη και να είναι ρεαλιστικός ο στόχος του για αυτοδυναμία. Οι επιτελείς της οδού Πειραιώς αισιοδοξούν ότι θα ξεπεραστεί τελικά το φράγμα του 30% και ότι εάν συμβεί αυτό θα έχει δευτερεύουσα σημασία ακόμη και μια σχετική μικρή διαφορά, ανάλογη με εκείνη που είχε κερδίσει τις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ. Τότε είχε πάρει 26,26% έναντι 22,72% της ΝΔ.

Από το νέο συσχετισμό δυνάμεων που θα προκύψει τις επόμενες ώρες θα κριθεί και η κυβερνητική σταθερότητα από το πρωί της Δευτέρας. Όσο και αν ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, όλα αυτά θα επαναξιολογηθούν με βάση τα αποτελέσματα της κάλπης. Εάν το status quo αλλάξει αλλά μέσα στα πλαίσια που έχουν προεξοφληθεί, δηλαδή της «διαχειρίσιμης ήττας» των περίπου πέντε μονάδων, η πρωθυπουργική διαβεβαίωση θα ισχύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινά μια θερινή εκστρατεία για να πετύχει ως το φθινόπωρο την «πλήρη ανατροπή». Αυτό εδράζεται στην αντίληψη του Μεγάρου Μαξίμου ότι πριν από μερικούς μήνες η διαφορά εμφανιζόταν διψήφια και εάν επομένως η τάση αυτή συνεχιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μηδενίσει την απόσταση και να έρθει στις κάλπες πρώτο κόμμα.

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει το «θαύμα» και επιβεβαιωθούν όσοι προβλέπουν κυριολεκτικά οριακές διαφορές, τότε ο κ. Τσίπρας δεν θα διατηρήσει απλώς την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά και θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών για να προκηρύξει εκλογές έως και τα τέλη Ιουνίου κάνοντας ολοκληρωτική αντεπίθεση. Εντελώς αντίστροφα θα είναι τα πράγματα, εάν η κάλπη κρύβει εκπλήξεις προς την αντίθετη κατεύθυνση και ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθεί όχι απλώς σε ήττα αλλά σε πανωλεθρία με πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης διαφορά. Η προσπάθεια «ανασύνταξης» θα είναι η ύστατη επιλογή του κ. Τσίπρα αλλά δίχως να γνωρίζει κανείς τη δυναμική των εξελίξεων από την Δευτέρα... 
Ανδρέας Καψαμπέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση