GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Ο συμβιβασμός είναι η μόνη λύση για το Κόσοβο

Την ανάγκη να επιτευχθεί συμβιβασμός με τους Αλβανούς στο ζήτημα του Κοσόβου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε ...

Την ανάγκη να επιτευχθεί συμβιβασμός με τους Αλβανούς στο ζήτημα του Κοσόβου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε ομιλία του στο σερβικό Κοινοβούλιο. «Είναι ζήτημα χρόνου πότε θα επιτεθούν οι Αλβανοί στους Σέρβους του Κοσόβου. Είναι θέμα ημερών και μηνών διότι αυτοί (σ.σ. οι Αλβανοί) δεν επιθυμούν τη διατήρηση της κατάστασης της "παγωμένης σύγκρουσης" που επικρατεί σήμερα» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Βούτσιτς. Επισήμανε ότι «η Σερβία πρέπει να επιδιώξει συμβιβαστική λύση που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Σέρβων, θα διασφαλίζει τα δικαιώματα τους και την παραμονή τους στο Κόσοβο, θα εγγυάται τη διατήρηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων και παράλληλα θα υπερασπίζεται τα κρατικά συμφέροντα της Σερβίας». Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι η Σερβία δεν έχει καμία εξουσία στο Κόσοβο πέρα από τους τομείς της υγείας και της παιδείας στις σερβικές περιοχές και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να δημιουργείται η ψευδαίσθηση περί του αντιθέτου στην κοινή γνώμη.

Η Ολομέλεια της Βουλής συγκλήθηκε εκτάκτως προκειμένου να συνεδριάσει σχετικά το Κόσοβο και είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Βούτσιτς από τότε που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου Δημοκρατίας ενημερώνει τους βουλευτές για τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αν και αναφέρθηκε σε διάφορες πτυχές του ζητήματος κάνοντας μάλιστα αναλυτική ιστορική αναφορά, απέφυγε να παρουσιάσει κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνθέτουν τον συνασπισμό «Συμμαχία για τη Σερβία» (SzS), οι οποίοι εδώ και δύο μήνες μποϋκοτάρουν τις εργασίες του κοινοβουλίου, απείχαν και από τη σημερινή συνεδρίαση. «Οι βουλευτές του συνασπισμού "Συμμαχία για την Σερβία" δεν θα συμμετάσχουν στο reality show που διοργανώνει ο Βούτσιτς για να δικαιολογήσει την πανωλεθρία που υπέστη στις διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο» αναφέρεται στο ανακοινωθέν της αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, τον πρόεδρο της Σερβίας υποδέχθηκαν έξω από το κοινοβούλιο με αποδοκιμασίες βουλευτές του εθνικιστικού κινήματος Dveri οι οποίοι κρατούσαν ένα πανό που έγραφε τη φράση "Προδοσία - Τιμωρία".

Κατά την άφιξη δε στη Βουλή του καταδικασθέντος, από το δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου ακροδεξιού ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι προκλήθηκε επεισόδιο, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης παρατάχθηκαν μπροστά από το αυτοκίνητό του εμποδίζοντας την προσέγγισή του στην είσοδο του κτιρίου. Ο Σέσελι βγήκε από το όχημα και εξαπέλυσε χυδαίες ύβρεις κατά των βουλευτών, ενώ ο οδηγός του επιτέθηκε με μπαστούνι του μπέιζμπολ εναντίον βουλευτή του κινήματος Dveri. Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση της ασφάλειας του Κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση