GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα της Creta Farms

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από πλευράς της εισηγμένης εταιρείας Creta Farms -τις οποίες έχει ζητήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ...

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από πλευράς της εισηγμένης εταιρείας Creta Farms -τις οποίες έχει ζητήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφορικά με τις αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο που αποφασίστηκαν πρόσφατα και επί της ουσίας «απομακρύνουν» τον έναν εκ των βασικών μετόχων, τον κ. Κωνσταντίνο Δομαζάκη-, τα σενάρια για την κατάσταση αλλά και το μέλλον της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας είναι πολλαπλά.
Σε πρώτο πλάνο κυριαρχεί η έντονη κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στους δύο βασικούς μετόχους, τον κ. Κωνσταντίνο Δομαζάκη, ο οποίος μετά την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας φέρεται να κατέχει το 42,37% αυτής, και του κ. Εμμανουήλ Δομαζάκη, το ποσοστό του οποίου αντίστοιχα φέρεται να διαμορφώνεται στο 41,05%.
Σε αυτό το πεδίο, μετά και τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που να επισημανθεί ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, φήμες φέρουν συγκεκριμένα πρόσωπα στην εταιρεία να προχωρούν σε μηνύσεις.
Σχετικά με τον αντίκτυπο της απόφασης των πιστωτριών τραπεζών να προχωρήσουν στη μεταβίβαση των δανείων της εταιρείας από τα ενήμερα στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, λόγω βάσιμων ενδείξεων αμφίβολης είσπραξης, οι αναγνώσεις είναι ποικίλες.
Μολονότι η κίνηση των τραπεζών μεταφράστηκε ως ένα μέτρο πίεσης προς την εταιρεία, κανείς δεν ξέρει εάν η υπόθεση θα εξελιχθεί σε τέμπο «σκληρού ροκ». Ορισμένοι εκτιμούν ότι «η κίνηση αυτή έγινε ακριβώς για να μη γίνει καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες. Στην παρούσα φάση παρά την πιο πιεστική στάση των τραπεζών η επιχείρηση μπορεί να διαπραγματευτεί εκ νέου αναδιάρθρωση». Μάλιστα κάποιες πληροφορίες θέλουν τις τράπεζες να συναντούν ξεχωριστά τους δύο βασικούς μετόχους της εταιρείας. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν και φωνές που αναφέρουν ότι «η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη μάλλον θα σηματοδοτήσει μια ιδιαίτερη σκληρή στάση από πλευράς των τραπεζών».
 Από την άλλη, με γνώμονα ότι στο παρελθόν άλλες «κοκκινισμένες» εταιρείες κατέληξαν τελικά σε νέα χέρια, ορισμένοι ήδη κάνουν λόγο για αναζήτηση νέου στρατηγικού επενδυτή. Αυτό το σενάριο φαίνεται να αντικρούουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι «οι τράπεζες έχουν ενέχυρα στο 19% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ποσοστό που δεν τους επιτρέπει να "τρέξουν" διαδικασίες εισόδου στρατηγικού επενδυτή και κατ' επέκταση ρύθμισης του χρέους, χωρίς τη συναίνεση τουλάχιστον ενός εκ των δύο βασικών μετόχων».
Την ίδια ώρα υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.
Η αντίδραση της αγοράς τροφίμων μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική έναντι των εξελίξεων, με το θέμα της Creta Farms ωστόσο να κυριαρχεί σε επιχειρηματικά πηγαδάκια. Σε αυτό το πλαίσιο δεν λείπουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι «το ατύχημα της Creta Farms ήταν κάτι που αναμενόταν».
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αλλαντοβιομηχανία περνάει ιδιαίτερα κρίσιμες ώρες και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς από όλες τις πλευρές, με γνώμονα ότι η εταιρεία απασχολεί περί τα 845 άτομα, αριθμός ο οποίος θα πρέπει να φέρει μεγαλύτερη βαρύτητα από το ύψος των «κόκκινων» δανείων.

Δανάης Αλεξάκη
Naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση