GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πανελλαδικές 2019: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (Ο.Ε.Φ.Ε.) Γιάννης Βαφειαδάκης χαρακτήρισε ως μία “ιδιαίτερη χρονιά” για ...

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (Ο.Ε.Φ.Ε.) Γιάννης Βαφειαδάκης χαρακτήρισε ως μία “ιδιαίτερη χρονιά” για τις πανελλήνιες εξετάσεις τη φετινή.

“Είχαμε δυσκολίες σε αρκετά μαθήματα, ιδιαίτερα στα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης, αφού η Φυσική και η Χημεία ‘έκλεψαν την παράσταση’, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Χημεία είχαμε τα δυσκολότερα θέματα ίσως όλων των εποχών, σίγουρα των τελευταίων 10 με 15 ετών” τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9FM" o κ. Βαφειαδάκης, που παρουσίασε ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τις εξελίξεις σε ότι αφορά στις βάσεις σε δύο από τα τέσσερα πεδία.

“Στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών εκτιμώ πως τα θέματα ήταν τα πιο εύκολα (σ.σ συγκριτικά με τα υπόλοιπα τρία πεδία και τα φετινά τους θέματα), αν μπορούμε να το πούμε έτσι, αφού δεν είχαμε μεγάλες διαφορές από τα περυσινά θέματα. Είχαμε καλά Λατινικά, σχετικά καλή Ιστορία, απαιτητική μεν, αλλά με μεγάλη σαφήνεια, σε ό,τι αφορά τα θέματα, ενώ τα αρχαία δεν δημιούργησαν επίσης κάποιο ιδιαίτερο θέμα”, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, που διατύπωσε την εκτίμηση πως σε αυτό το πεδίο “οι βάσεις ίσως κινηθούν ελαφρώς ανοδικά σε κάποιες σχολές, σταθεροποιητικά σε κάποιες άλλες, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε από τη διόρθωση κάποιων μαθημάτων”.

Στο δεύτερο πεδίο, που είναι και το πεδίο των θετικών επιστημών με τα Πολυτεχνεία, τις φυσικομαθηματικές σχολές κ.ο.κ, “τα μαθηματικά φαίνεται επίσης πως είναι ελαφρώς δυσκολότερα από πέρυσι από τα πρώτα βαθμολογικά στοιχεία που έχουμε” σημείωσε ο κ.Βαφειαδάκης, που τόνισε πως η Φυσική “δυσκόλεψε περισσότερο και η Χημεία ήταν πάρα, πάρα πολύ δύσκολη”.

Σε ό,τι αφορά τις βάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, ο κ.Βαφειαδάκης σημείωσε: “Εδώ αναμένουμε σημαντική πτώση των βάσεων, πτώση που θα ξεκινάει από τις κορυφαίες σχολές του πεδίου και θα συνεχίζεται προς τα κάτω. Φέτος δεν ξέρω αν θα δούμε κάποια Πολυτεχνική Σχολή πάνω από τα 18.000 μόρια, ακόμη και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μπορεί να έχουμε σημαντική πτώση όταν θα έχουμε και τα βαθμολογικά στοιχεία, δεν έχουμε για τη Χημεία. Όταν δούμε και πώς πάει, μαζί με τη Φυσική, για την οποία έχουμε λίγα στοιχεία, θα μιλήσουμε ακόμη πιο συγκεκριμένα αν και είναι βέβαιον από αυτά που έχουμε δει ότι οδηγούμαστε σε σημαντική αποκλιμάκωση των βάσεων” τονίζοντας ότι η αποκλιμάκωση θα είναι “σημαντική και όχι οριακή”.

Σχετικά με το πεδίο που περιλαμβάνει τις ιατρικές σχολές και όχι μόνο ο πρόεδρος της Ο.Ε.Φ.Ε. ανέφερε: “Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τις επιστήμες της Υγείας, παρόλο που εδώ η Βιολογία, που είναι και το μάθημα με τον μεγαλύτερη συντελεστή, δεν είχε σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τα περσινά θέματα. Η Χημεία θα δώσει και εδώ τον τόνο” σημείωσε και πρόσθεσε: “διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη, θα σπάσει προς τα κάτω το φράγμα των 19.000 μορίων της Ιατρικής της Αθήνας, ενώ ανάλογη θα είναι και η πτώση στις υπόλοιπες ιατρικές σχολές”.

Στο οικονομικό πεδίο τέλος και σχετικά με τα θέματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι φέτος, ο κ.Βαφειδάκης εξήγησε πως στα Μαθηματικά τα θέματα “ήταν χειρότερα από το περασμένο έτος, στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν επίσης ελαφρώς χειρότερα τα θέματα σε σχέση με πέρυσι”, ενώ σε ό,τι αφορά την Ανάπτυξη Εφαρμογών είπε ότι τα θέματα μπορεί να χαρακτηριστούν ακόμη και ευκολότερα από πέρυσι: “Εδώ λοιπόν αναμένουμε επίσης μια πτώση των βάσεων η οποία είναι συνδυαστική, θα λάβει χώρα δηλαδή και λόγω των θεμάτων σε κάποια μαθήματα αλλά και λόγω της αύξησης των εισακτέων”.

Οι αλλαγές που έχουν προκύψει από περασμένο έτος σύμφωνα με τον κ.Βαφειαδάκη έχουν ήδη αποδειχθεί επιδραστικές. “Αυτό το είδαμε και πέρυσι, όταν ο κόσμος υποδέχτηκε πολύ θετικά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με την ανωτατικοποίηση του, ενώ θεωρώ ότι ήταν διπλός ο λόγος που το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο ανέβηκε, ο ένας ήταν ότι πάρα πολλοί άνθρωποι δεν ήθελαν να απομακρυνθούν τα παιδιά τους από την Αθήνα για προφανείς λόγους άρα δήλωσαν μια σχολή στην Αθήνα ευελπιστώντας ότι αυτή κάποια στιγμή θα ανεβάσει το επίπεδο των σπουδών της”, εξήγησε σημειώνοντας πως αυτό είναι κάτι που και συνέβη φέτος αφού οκτώ σχολές από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ανακοίνωσαν ότι αλλάζουν το πρόγραμμα σπουδών τους και αυτό γίνεται πενταετές, “άρα δικαιώνουν και τις προσδοκίες των ανθρώπων που την επέλεξαν πέρυσι”.

“Σημαντικό ταυτόχρονα είναι πως φέτος έχουμε άλλα είκοσι τμήματα μηχανικών τα οποία έχουν ‘ανωτατικοποιηθεί’ χωρίς ακόμη να έχουν αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών τους και εδώ έγκειται να προβλέψουμε ποια από αυτά τα τμήματα θα προχωρήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών και ποια όχι. Εκτίμηση μου είναι πως δεν θα προχωρήσουν όλα από αυτά σε κάτι τέτοια και άρα δεν θα αποκτήσουν όλα τα παιδιά τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών πενταετούς φοίτησης, πρέπει σε αυτή την περίπτωση λοιπόν να ‘μαντέψει’ κανείς ποια τμήματα θα έχουν προοπτική” πρόσθεσε ο κ.Βαφειαδάκης. “Εκτιμώ ότι αυτά που θα βρίσκονται μέσα στη Θεσσαλονίκη θα έχουν καλύτερες πιθανότητες από αυτά που θα είναι στην περιφέρεια και εκεί θέλει μια ιδιαίτερη προσοχή το μηχανογραφικό”.

Ο κ.Βασιλειάδης εκτίμησε ότι “οι στρατιωτικές σχολές, όπως και αστυνομικές ακαδημίες, οι πυροσβεστικές σχολές θα τραβήξουν την προσοχή πολλών παιδιών ειδικά από την Περιφέρεια”, καθώς όπως εξήγησε “ένα παιδί από την Αθήνα ή και τη Θεσσαλονίκη έχει πολλές επιλογές στο μηχανογραφικό του- ενώ ένα παιδί από μια πόλη ή χωριό της Περιφέρειας πρέπει υποχρεωτικά να σπουδάσει εκτός του σπιτιού του και έτσι οι παραπάνω επιλογές, π.χ., μιας Στρατιωτικής Ακαδημίας είναι καθοριστικές, όταν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα και έτσι μια τέτοια επιλογή είναι μονόδρομος”.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση