GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τραγωδία στο Μάλι - Τουλάχιστον 41 νεκροί σε επιθέσεις ενόπλων εναντίον δύο χωριών

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι, που δεν είναι ακόμη σαφές σε ποια ένοπλη οργ...

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι, που δεν είναι ακόμη σαφές σε ποια ένοπλη οργάνωση ανήκουν, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον δύο χωριών στο κεντρικό Μάλι, γνωστοποίησε το γενικό επιτελείο χθες βράδυ.

Οι ένοπλοι επιτέθηκαν στα χωριά Γκανγκαφανί και Γιορό, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, τη Δευτέρα και την Τρίτη, σκότωσαν κατοίκους και έκλεψαν βοοειδή, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Ο στρατός δεν θα αποκαλύψει «περισσότερες λεπτομέρειες» σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό του.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις.

Το κεντρικό και το βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας βιώνουν αλλεπάλληλες εξάρσεις της βίας και επιθέσεις ένοπλων ομάδων από το 2012, όταν αυτονομιστές και αργότερα εξτρεμιστές που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα πήραν τον έλεγχο όλης της περιοχής, ενώ στην Μπαμακό έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα.

Έπειτα από γαλλικές και αφρικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συντονισμό με τον στρατό του Μάλι, οι εξτρεμιστές απωθήθηκαν και ο κρατικός έλεγχος στην περιοχή αποκαταστάθηκε, όμως η δράση ένοπλων ομάδων και η κινητοποίηση του στρατού συνεχίζονται σε κάποιες περιοχές, παρά την υπογραφή διαφόρων συμφωνιών ειρήνης.

Επιπλέον, στην περιοχή μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε φυλές.

Τα θύματα των επιθέσεων των προηγούμενων δύο ημερών ανήκαν κυρίως στη φυλή Ντογκόν, δήλωσε ο Ισιακά Γκανάμ, ο δήμαρχος του Γιορό, όπου σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι. Άλλοι 17 έχασαν τη ζωή τους στο Γκανγκαφανί.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Γιορό, τις επιθέσεις διέπραξαν «περίπου 100» ένοπλοι οι οποίοι δεν είναι γνωστό σε ποια οργάνωση ανήκαν. Οι δράστες «κινούνταν με μοτοσικλέτες».

Στις συγκρούσεις των τελευταίων μηνών αναμετρώνται κυρίως μέλη της φυλής Ντογκόν, που είναι στην πλειονότητά τους κυνηγοί, με μέλη της φυλής Φουλάνι, που είναι συχνά κτηνοτρόφοι. Την περασμένη εβδομάδα, μέλη της φυλής Φουλάνι επιτέθηκαν σε χωριό όπου κατοικούν μέλη της φυλής Ντογκόν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους.

Τον Μάρτιο, ένοπλοι που πιστεύεται ότι ήταν Ντογκόν σκότωσαν τουλάχιστον 150 μέλη της φυλής Φουλάνι σε επιθέσεις εναντίον δύο χωριών στο κεντρικό Μάλι. Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες σφαγές στη σύγχρονη ιστορία της αφρικανικής χώρας.

Η κυβέρνηση του Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά έχει δεσμευθεί να αφοπλίσει τις παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν στη χώρα, αλλά μοιάζει να αδυνατεί. Πολλές από τις ομάδες αυτές σχηματίζονται για αυτοάμυνα, καθώς οι αρχές σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τους πολίτες.

Πέραν των επιθέσεων εναντίον των δύο χωριών τις προηγούμενες 48 ώρες, στήθηκε επίσης ενέδρα εναντίον στρατιωτικής οχηματοπομπής με αποτέλεσμα να υποστεί «απώλειες» και καταστροφή υλικού, σύμφωνα με ανάρτηση του στρατού στο Twitter, στην οποία δεν δίνονται πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση