GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη θερμού επεισοδίου - Επιβεβλημένη η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ - BINTEO

Καθησυχαστικός αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπ...

Καθησυχαστικός αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες στον απόηχο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο προεκλογικά ή μετεκλογικά, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι “είναι και πρέπει και να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς”. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, “δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ένδειξη, καμία πρόβλεψη, τέτοιου είδους επεισοδίου και σε κάθε περίπτωση οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αλλά και οι συμμαχίες της χώρας, είναι ικανές προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια εκδοχή”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνεδρίαση της ΚΥΣΕΑ, που προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι αν είναι “δραματοποίηση” η συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου και ο συντονισμός των υπουργών, τότε, όπως υπογράμμισε, θα έπρεπε να θεωρείται δραματοποίηση και ότι το Συμβούλιο Κορυφής συνεδρίασε τόσες ώρες και έβγαλε μια τέτοια ανακοίνωση. Δραματοποίηση θα ήταν, είπε, αν αντί ο ίδιος να συντονίσει τους υπουργούς και να συντονιστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, έπαιρνε ο ίδιος τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσει.

Σημείωσε, επίσης, ότι τον ξεπερνά όταν τίθενται τέτοια θέματα σε πολιτική αντιπαράθεση. Ήταν επιβεβλημένη η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και αν δεν γινόταν, τότε θα έπρεπε πράγματι να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι, σε περίοδο έντονων εξελίξεων στην περιοχή, προτιμά να κάνει τριήμερο αντί να συντονίσει τη δράση της, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων είναι διαρκής και γίνεται θεσμικά από τον ΥΠΕΞ.

Αυστηρό, σαφές και ξεκάθαρο το μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία

Αναφερόμενος στην αρχή της συνέντευξης Τύπου στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας τις χαρακτήρισε ως μία σημαντική επιτυχία για τις εθνικές μας θέσεις.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε σαφές, αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, καταδικάζοντας με απερίφραστο τρόπο τόσο τις ενέργειες την Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο όσο και τις ενέργειες εξόρυξης εντός της ΑΟΖ της Κύπρου", είπε ο πρωθυπουργός ώρα και συμπλήρωσε ότι “τέτοια ξεκάθαρη απόφαση που συνοδεύεται και με στοχευμένα μέτρα δεν είχε παρθεί ποτέ” και αυτή η πολύ σοβαρή μεταστροφή, όπως είπε, αποτελεί μία επιβεβαίωση της πολυετούς προσπάθειάς μας.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπήρξαν κράτη-μέλη ή πρωθυπουργοί που να μην εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία και, όπως είπε, το γενικότερο κλίμα ήταν σύμπνοιας και συμπαράστασης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερωτηθείς για το ποια μέτρα αναμένεται να ληφθούν από την ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “όταν μιλάμε για στοχευμένα μέτρα μιλάμε για κυρώσεις” και διευκρίνισε ότι για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι μέτρα απέναντι σε πρόσωπα, σε εταιρείες ή μέτρα που θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις. Εξέφρασε, δε, την πεποίθησή του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει την καλύτερη εισήγηση.

Η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η συμπεριφορά θα έχει συνέπειες

Αυτό που είναι κρίσιμο και σημαντικό, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, είναι ότι μετά τις αποφάσεις της ΕΕ η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η στάση και αυτή η συμπεριφορά θα έχει συνέπειες, εάν τις συνεχίσει.

Εμείς, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε την τουρκική προκλητικότητα και η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι επιλογές της, από εδώ και στο εξής, θα έχουν συνέπειες.

Διευκρίνισε στη συνέχεια, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αλλά και να συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στη γείτονα, ώστε να σταματήσει αυτές τις ενέργειες. Εφόσον το κάνει αυτό η Τουρκία, τότε θα πρέπει να γίνουν νέες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, όπως τόνισε, που μπορεί να γίνει μόνο στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αυτή ανέδειξε τον ρόλο και την αξιοπιστία της χώρας σε διεθνές επίπεδο και ήταν ιδιαίτερα επωφελής και για την ίδια την Ελλάδα. “Φανταστείτε τη στιγμή που έχουμε την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, να είχαμε τα τουρκικά F-16 να επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας στα βόρεια σύνορά μας", είπε ο κ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη σήμερα έχει αλλάξει παντού την ονομασία σε “Βόρεια Μακεδονία” και πρόσθεσε ότι τα οφέλη από τη Συμφωνία για το εθνικό συμφέρον θα τα δουν όλοι οι πολίτες. Άσκησε επιπλέον κριτική στη ΝΔ, σημειώνοντας ότι πλέον και εκείνη λέει ότι αυτό που θα κάνει είναι να παρακολουθεί την εφαρμογή των όρων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση