GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας: Απέναντι στην Τουρκία δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω - Αισθάνεται και είναι απομονωμένη στην περιοχή - ΒΙΝΤΕΟ

"Είχαμε προβλέψει αυτές τις κινήσεις από πλευράς της Τουρκίας. Να πω στους πολίτες ότι όλα αυτά που βλέπουμε από πλευράς Τουρκία...

"Είχαμε προβλέψει αυτές τις κινήσεις από πλευράς της Τουρκίας. Να πω στους πολίτες ότι όλα αυτά που βλέπουμε από πλευράς Τουρκίας, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά ένδειξη αδυναμίας" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο ΟΡΕΝ.

"Η Τουρκία αισθάνεται και είναι απομονωμένη στην περιοχή" τόνισε.

"Υπάρχει στο μυαλό μας εδώ και πολλά χρόνια η πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Είναι μια πιθανότητα που κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει μ’ αυτό. Το 1996 είχαμε ένα τέτοιο επεισόδιο. Θέλουμε καλές ένοπλες δυνάμεις. Είναι όλα άρτια, κοιμόμαστε ήσυχοι. Όταν είμαστε μια χώρα, που έχει να αντιμετωπίσει έναν απρόβλεπτο γείτονα, μεγαλύτερο και σε κόσμο, πρέπει να κάνουμε συμμαχίες και συμφωνίες. Αυτό έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα. Βλέποντας την ομόθυμη καταδίκη της ΕΕ και αύριο στις Βρυξέλλες πιστεύω ότι θα παρθούν μέτρα και βλέποντας όταν το 1996 όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός βγήκε κι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ, χωρίς να έχουν κάνει κάτι. Και βγήκε μετά η ΕΕ και είπε βρείτε τα. Τώρα, έχουμε σθεναρή στάση της Ευρώπης και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ" πρόσθεσε.

"Έχουν κλειδώσει συμμαχίες και ερείσματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς" ανέφερε.

"Τα σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία είναι τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία" υπογράμμισε.

"Απέναντι στην Τουρκία δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω" συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να βάλει το δεύτερο γεωτρύπανο μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου απάντησε ότι "Εχω την πεποίθηση ότι δεν θα το κάνει, αλλά διαβεβαιώνω τον λαό, ότι έχουμε σχέδιο και δεν θα τον αφήσουμε να το κάνει. Η στρατηγική μας στην εξωτερική πολιτική είχε ως άξονα δύο βασικά ζητήματα να τα ανοίξουμε προς όφελος ελληνικών συμφερόντων. Πρώτον το κυπριακό και δεύτερον τα θέματα με τους βόρειους γείτονές μας. Ακόμα κι αυτός που ήταν αντίθετος, καταλαβαίνει ότι ήταν απαραίτητη αυτή η επίλυση, όταν καταλαβαίνει ότι ο πραγματικός κίνδυνος, είναι ανατολικά. Είμαστε ανοιχτοί σε λύσεις, θέλουμε διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία μας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω. Τον εναέριο χώρο, βόρεια, δεν τον ελέγχουν οι Τούρκοι αλλά τα ελληνικά F-16. Πήραμε αυτή την απόφαση, θα κρίνει η ιστορία. Πάμε τώρα στο κυπριακό. Μετά το σχέδιο Ανάν, βάλαμε μπροστά ένα δεύτερο σχέδιο. Βάλαμε το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Μια νέα στρατηγική, εντελώς διαφορετική με τα προηγούμενα. Κατάλαβαν και στην Ευρώπη ότι η Τουρκία θέλει να έχει το πόδι της στην Ευρώπη με στρατεύματα. Καταλήξαμε σε αδιέξοδο λόγω της αδιάλλακτης τουρκικής στάσης. Σταματήστε να έχετε κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο. Του το είπα μπροστά στον Ερντογάν. Είπα ελάτε να λύσουμε το κυπριακό και να δώσουμε τη δυνατότητα σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους να εκμεταλλευτούν τον πλούτο του νησιού. Αρνήθηκαν όμως. Τον διάλογο, το διεθνές δίκαιο, την επίλυση των θεμάτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση